Business is booming.

Съдът опита да пусне предсрочно от затвора Биляна Петрова заради влошено здраве, прокуратурата протестира

0

- Advertisement -

Окръжният съд в Сливен е освободил предсрочно от затвора Биляна Петрова, която заедно с бившата кметица на „Младост“ Десислава Иванчева и Петко Дюлгеров бяха осъдени за поискан и получен подкуп от бизнесмена Александър Ваклин, съобщи Lex.bg.

Предсрочното освобождаване е постановено от съдия Георги Йорданов от съда в Сливен, а от определението му е видно, че положително становище за освобождаването на Петрова е изказано и от началника на затвора в Сливен. За развоя на делото стана ясно от публикация в страницата на Петрова във Фейсбук, където е посочено обаче, че определението на съда е било протестирано от прокуратурата. За това Петрова още не е освободена, а крайната дума ще има апелативният съд в Бургас.

В края на 2022 г. Върховният касационен съд (ВКС) осъди окончателно и тримата, които получиха ефективни присъди. Иванчева беше осъдена на 6 години затвор за това, че като кмет на „Младост“ през 2018 г. чрез изнудване е поискала от Ваклин 250 000 евро, за да бъдат придвижени преписките му в общината, после е намалила исканата сума на 187 000 евро, а на 17 април е приела първата част от парите – белязаните 70 000 евро, които бяха открити в колата ѝ. Бившата ѝ заместничка Биляна Петрова е осъдена на 5 години затвор, а предшественикът на Иванчева като кмет на „Младост“ – Петко Дюлгеров – на 4 години затвор.

Определението на съда в Сливен за освобождаването на Петрова е от 3 юли. От него става ясно, че към тази дата тя е изтърпяла над година и седем месеца от присъдата си в затвора. Над две години пък са ѝ приспаднати от престои в ареста и почти 3 месеца от работа. Така, съдът е изчислил, че Петрова е изтърпяла вече почти 4 години от присъдата и ѝ остават още една година и 17 дни. От становището на затворническата администрация става ясно, че според нея рискът от рецидив при Петрова е среден заради констатирани колебания.

„Положителната промяна се изразява в осъзнаване на част от причините за деянието, но основната причина за задържане на риска са недостатъчно променените мисловни умения. Осъдената все още прехвърляла значителна част от отговорността за деянието върху външни фактори и лица“, се казва в позицията на затворническата администрация до съда. В същото време обаче е отбелязано, че още в края на миналата година Петрова е на лек режим, работи и е била двукратно награждавана. Отчетено е също, че наличието на образование, квалификация и семейна подкрепа увеличават защитите от рецидив и затова администрацията стига до извод, че тя може да бъде освободена предсрочно.

До същото заключение е стигнал и съдът, който в определението си казва, че до този момент Петрова не е наказвана, няма нарушения на вътрешния ред, проявила е инициативност и сътрудничество при социални и възпитателни мероприятия, работила е, има изградени трудови навици, била е награждавана и е поощрена чрез промяна на режима.

„Постигнала е положителна промяна в поведението си и отношението към другите лишени от свобода и служителите в затвора. С ресурсите на осъдената, свързани с проявено критично отношение към минало поведение, подкрепата от близките – семейна подкрепа, трудова дисциплина, липса на зависимости, показана активност при изпълняване на целите и задачите по плана на присъдата и спазвани режимни ограничения, съдът счита, че промяната е категорично в положителна посока. Съдът взе пред вид и влошеното здравословно състояние и получените увреждания на осъдената“, мотивира се съдия Йорданов, за да освободи предсрочно Петрова.

Според представителя на прокуратурата в Сливен обаче, процесът на поправяне при Петрова не бил завършен и затова той е бил против и е протестирал освобождаването ѝ. „Няма спор, че осъденото лице Петрова е тръгнала по пътя на своето поправяне, за което са изложени доказателства за това в становището на Началника на затвора, такива доказателства са представени и с молбата, такива доказателства сигурно ще бъдат изложени и от защита, но този път според мен и съдебната практика, която цитирах, не е извървян до края, т.е. може би остава още малко“, казва прокурорът.

Нямам нарушения. Подготвена съм да живея живота си сред свободните хора и да спазвам закона. Имам стабилна среда, дом, приятели и семейство, които ме подкрепят и които не са криминално проявени. Изградих реалистични житейски планове“, казва Петрова пред съда. Тя обаче обяснява, че заради настъпилите здравословни проблеми в затвора няма подходяща работа за нея, докато навън може да започне да работи и да изкарва прехраната си с честен труд, да е полезна за обществото и да живее законосъобразно.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече