Business is booming.

Разчистват по план терена за детската болница, дори ще е предсрочно

0

- Advertisement -

Месец след първата копка на Националната детска болница служебният премиер Димитър Главчев и министърът на здравеопазването Галя Кондева направиха оглед на терена, където се очаква през 2028 г. да бъде построено лечебното заведение.

По думите на министър Кондева разрушаването на старите сгради върви ускорено и до края на септември пространството ще бъде разчистено. „На 1 юни дадохме старт. С два-три месеца се движим напред. Едната сграда е почти напълно разрушена, а другата е в процес на разрушаване.“

До 20 юли се очаква предложението на Европейската инвестиционна банка за структурата на новата детска болница. В момента се обсъждат структурата и специалистите в болницата. Кондева увери, че до крайния срок за откриването на болницата, трябва да бъдат привлечени достатъчно специалисти.

„Има достатъчно проекти за обучение и специализации. На нас ни трябват още 3-4 години, така че ще има. Преди 2028 г. няма да бъде, вървим с ускорени темпове по отношение на разрушаването, но всички останали етапи се движат засега в плана. Ако там имаме ускоряване, пак ще бъде 2028 г., но няма да е в края“, допълни Галя Кондева.

„Няма да има забавяне на изграждането на бъдещата детска болница заради обществените поръчки“, категорична бе още Кондева. „За да излезе от обхвата на обществените поръчки, бъдещата детска болница трябва да стане национален обект, като на този етап не сме предприемали такива действия“, допълни тя, цитирана от БТА.

„Мечтата ни е това да бъде една високоспециализирана, работеща и обслужваща с грижа основно към децата и техните близки болница. Тя е на път да стане реалност“, каза още здравният министър.

Влатко Глигоров, директор на „Здравната инвестиционна компания за детска болница“ ЕАД посочи, че изпълняват взетите през февруари 2024 г. от парламента решения да се ускорят темповете на строителството и целият процес да бъде максимално прозрачен. Всички документи са публикувани на сайта на компанията и всеки има достъп до тях, посочи той.

Това е проверка, която не се коментира, докато тя продължава, не мога да коментирам неща, които са между други субекти, каза Глигоров в отговор на въпрос дали членовете на Обществения съвет за бъдещата детска болница са разпитани от Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС).

В началото на юни членове на Обществения съвет съобщиха, че някои от тях са извикани на разпит в ДАНС заради изказани мнения по казус за бъдеща частна болница в София. По време на изслушване миналата седмица в парламента Пламен Тончев, председател на ДАНС, посочи, че действията на ДАНС са във връзка със сигнал и образувана прокурорска проверка в Софийската градска прокуратура.

Служебният премиер Димитър Главчев заяви, че все още не е получил становище от ДАНС, която той сезира, след като на 30 април 2024 г. Министерският съвет реши да одобри проект за строеж на болница „Мама и аз“, а ден по-късно решението беше отменено. Седмица след това премиерът Главчев възложи на ДАНС да провери случая с проекта за частна болница.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече