Business is booming.

Ще ремонтират Бетонния мост на Пловдив

0

- Advertisement -

Започва ремонт на Бетоновия мост в Пловдив, съобщиха от пресцентъра на НКЖИ.

В обхвата на проект „Развитие на железопътен възел Пловдив“, финансиран със средства от Механизъм за свързване на Европа, се изпълнява договор за модернизация на железен път, контактна мрежа и системи за сигнализация и телекомуникации в гара Пловдив и изграждане на Комуникационно-транспортен пробив под жп ареала на гара Пловдив.

За да бъдат постигнати по-добри експлоатационни параметри на железопътната инфраструктура в района на жп гара Пловдив, се налага  реконструкция на Бетоновия мост. От главния архитект на Община Пловдив е издадено Разрешение за строеж в сила от 09.05.2024 г. за „Комуникационно-транспортно решение за връзка на бул. „Христо Ботев“ и ул. „Македония“ при пресичането на жп ареала на гара Пловдив, при съществуващия Бетонен мост с Възложители ДП НКЖИ и Община Пловдив.

Община Пловдив е одобрила временна организация на движението на пътни превозни средства, като определената дата за преустановяване на движението е 15.06.2024 г. Срокът за изграждане на конструкцията на съоръжението и привързване към съществуващите рампи е до 6 (шест) месеца от датата на въвеждане на временната организация за движение.

В периода от 15 до 25 юни 2024 г. ще се изпълняват основно дейности по демонтаж и реконструкция на съществуваща мрежа на техническата инфраструктура, тролейбусна контактна мрежа и улично осветление, захранващи фидери, разчистване на зоната от растителност, отстраняване на тротоарна настилка и изграждане на изливни пилоти при двата устоя на моста.

От 17 юни 2024 г. ще бъде възстановено движението на влаковете в гара Пловдив по челните коловози, чрез което ще се възстанови железопътната връзка на гара Филипово с гара Пловдив и ще бъде преустановено трансбордирането на пътниците в участъка

След 25 юни 2024 г., в условията на пълно преустановяване на движението на влакове под Бетоновия мост в гара Пловдив, за срок от 40 дни ще започне демонтажът на връхната конструкция на съоръжението и строително-ремонтни работи по железопътната инфраструктура, включващи изграждане на нов железен път, изграждане на нова контактна мрежа, системи за сигнализация и телекомуникации, дренажни системи. За удобство на пътниците ще бъде изграден временен експлоатационен пункт с перон в района на пешеходното пресичане на ул. „Аксентий Велешки“, от и до който ще заминават/пристигат влаковете по направленията Пловдив-Асеновград-Пловдив и Пловдив-Свиленград-Пловдив.  Влаковете по направление Пловдив-Бургас/Варна-Пловдив ще се движат през гара Филипово, с което времепътуването ще бъде намалено средно с 15 минути.

За изграждането на Комуникационно-транспортния пробив под жп гарата е въведена временна организация на движение в района на кръговото кръстовище на площад „Гарата“ и се изграждат покривните плочи на съоръжението. В началото на месец юли предстои завършване на последната такава и стартиране на изкопа от северната страна. От южната страна по ул. „Димитър Талев“ е въведена временна организация и се изпълняват изкопните дейности под покривна плоча. Подменени са водопроводните и канализационните колектори с нови по бул. „Васил Априлов“- запад и ул. „Д-р Никола Ковачев“. В момента се подменят част от водопроводната и канализационна мрежа в зоната на локалното платно на бул. „Христо Ботев“, за осигуряване връзките на кръговото кръстовище. През месец юли ще бъде реконструирана топлопроводната мрежа между ул. „Радецки“ и ул. „Тракия“.

В края на месец август се очаква да бъде възстановено движението по кръговото кръстовище и ще остане затворен за движение само бул. „Васил Априлов“.

Строителните дейности в района на гара Пловдив се очаква да приключат през първата половина на 2025 г.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече