Business is booming.

Оперна гала с Александрина Пендачанска открива XV издание на Опера в Летния театър във Варна

0

- Advertisement -

Тази година летният фестивал ще предложи на публиката двайсет жанрово разнообразни спектакъла в категориите опера, оперета, мюзикъл, балет и концерт, осем от които премиерни заглавия.

В годината, когато светът отбелязва 100 години от кончината на Джакомо Пучини и 160 години от рождението на Рихард Щраус, оперният гала концерт в началото на XV издание на Опера в Летния театър ще поднесе на публиката емблематични откъси от безсмъртни творби на двамата композитори. Под диригентската палка на маестро Григор Паликаров и режисурата на Сребрина Соколова, в програмата ще звучат арии от „Тоска“, „Бохеми“, „Манон Леско“ на Джакомо Пучини, както и от „Саломе“, „Ариадна от Наксос“, „Кавалерът и розата“ от Рихард Щраус. Ще аплодираме звездата на вечерта, харизматичната Александрина Пендачанска. Своето майсторство ще покажат и солистите на Държавна опера Варна тенорът Валерий Георгиев и баритонът Иво Йорданов, а обаятелното сопрано Александрина Михайлова ще излезе за пръв път на сцената на Опера в Летния театър.

15 юни, 21.00, Опера в Летния театър – Варна 2024

Една от любимите възпитанички в майсторския клас на Райна Кабаиванска, тя е шест пъти стипендиант на дарителския фонд „Райна Кабаиванска“ в НБУ, с чиято подкрепа учи и в музикалния институт „Веки-Тонели“ в Модена. Младото сопрано притежава изключително красив глас, с мек тембър и голям диапазон, с рафинирана динамика на изпълнението от пианисимо до форте. Тези качества ѝ носят награди от международните певчески конкурси „Ото Еделман“, „Гена Димитрова“, „Премио Ета и Паоло Лимити“ и др. След дебюта ѝ в Софийската опера и балет като Лиу от „Турандот“ на Пучини, Александрина Михайлова излиза за пръв път и на сцената на Ла Скала като Каролина в операта „Тайната сватба“ на Чимароза. Младата певица участва и в много концерти, сред които се открояват концертното изпълнение на „Бохеми“ във Филхармоничния театър на Верона, концертът с Томас Хемпсън и Софийската филхармония с диригент Найден Тодоров в зала „България“ през 2021, концертите „Serata Belcanto с артисти от Школата Кабаиванска“ в Академия Санта Чечилия в Рим и в „Опера Бастий“ в Париж през 2023. Александрина Михайлова спечели сърцата и на варненската публика в първата януарска оперна гала 2024 на Държавна опера Варна.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече