Business is booming.

Красимир Вълчев с коментар за матурите: Няма как да имаме и добро икономическо образование без математика

0

- Advertisement -

Едва 5,6 % от зрелостниците от профилирани паралелка са избрали втора матура по математика. Само 59 зрелостници или 0,2% са избрали ДЗИ по “Физика и астрономия”. 97 или 0,4% са избрали “Химия и опазване на околната среда”.

От друга страна, 56 % са избрали матура по чужд език.

Тази новина, според мен, е не по-малко тревожна от резултатите от матурите, но почти не се коментира.

България не може да просперира без инженери и развитие на индустриите с висока добавена стойност. Реалните индустрии, химичните технологии, информационните технологии, енергетиката са секторите, благодарение на които растем. От техния ръст се формират по-високите доходи във всички останали сектори. А те от своя страна имат нужда от инженери и специалисти, учили за професии, които изискват по-задълбочено изучаване на математика, физика и химия.

С толкова малко зрелостници по математика, физика и химия не можем да обезпечим инженерно-техническите и природно-математическите специалисти във висшите училища. Няма как да имаме и добро икономическо образование без математика.

Имаме проблем със свръхамбициозните и бързи учебни програми по математика. Имаме поколенчески проблем с концентрацията. Налице са достатъчно доказателства, че екраните вредят на способността за концентрация и на резултатите по математика и природни науки. Имаме и недостиг на учители по математика, физика и химия. Тези проблеми може и трябва са се преодолеят.

Може обаче и да насърчим полагането на матура по математика, физика и химия. Вместо да предлагаме освобождаване на всички студенти от такси за обучение, може да освободим тези, които са кандидатствали с матура по математика, физика или химия. Ако не сме популисти.

Публикацията е от фейсбук страницата на бивши просветен министър Красимир Вълчев

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече