Business is booming.

Данъчни и митничари влизат в складове „Лукойл“

0

- Advertisement -

От петък, 10 май 2024 г., в данъчните складове на „Лукойл Нефтохим Бургас“ АД и „Лукойл България“ ЕООД започнаха контролни действия на съвместни екипи от служители на Агенция „Митници“, Националната агенция за приходите, Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“ – МВР, Главна дирекция „Национална полиция“ – МВР и Държавна агенция „Държавен резерв и военновременни запаси“.

При необходимост екипите ще търсят съдействие от Държавна агенция за метрологичен и технически надзор, както и други държавни институции и контролни органи. Общият брой на включените в операцията служители е над 190. Това съобщи на интернет страницата си Министерството на финансите.

Основна цел на операцията, която беше разпоредена от министър-председателя Димитър Главчев, е да бъде извършена инвентаризация чрез отчитане на физическите наличности на енергийни продукти, включително биоетанол и биодизел, съхранявани на територията на данъчните складове, като данните бъдат съпоставени с материалната отчетност по чл. 74 – чл. 76 от Правилника за прилагане на Закона за акцизите и данъчните складове.

Премиерът Главчев каза в сряда, че ден по-рано е събрал вицепремиера и министър на финансите, министъра на вътрешните работи, министъра на икономиката и ръководителите на Националната агенция за приходите и Агенция „Митници“, като на срещата им е било решено в следващите дни да се направи инвентаризация на наличностите в „Лукойл“. Такава инвентаризация досега не е правена, каза Главчев.

Започналата в петък операция обхваща данъчните складове на двете компании, представляващи петролни бази на територията на областите София – град, Софийска област, Стара Загора, Варна, Русе, Пловдив, Бургас, както и данъчните складове, управлявани от Държавна агенция „Държавен резерв и военновременни запаси“.

Контролните действия ще продължат до приключване на инвентаризацията във всички обекти. След обобщаване ще бъде предоставена публична информация за резултатите.

Ръководителите на НАП и Агенция „Митници“ са съобщили на срещата във вторник, че за февруари приходите от ДДС и мита от „Лукойл“ са 90 млн. лв., за март – 40 млн. лв., а за април – 228 млн. лв.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече