Business is booming.

Съдът остави Марин Димитров в ареста

0

- Advertisement -

Марин Димитров обжалва постоянния си арест. Той беше задържан заедно със сина си Стефан и бившата шефка на агенция „Митници“ Петя Банкова за участие в организирана престъпна група.

В съдебната зала адвокатите на Марин Димитров заявиха, че няма достатъчно събрани доказателства срещу него, а здравословното му състояние е влошено.

От прокуратурата контрираха, че изследванията му показват, че няма нужда от хоспитализация. Както и че има достатъчно доказателства с оглед събраните показания на свидетели.

Той каза пред съдебния състав, че никога не се е занимавал с контрабанда на каквото и да било.

Според съда обаче са налице данни за висока обществена опасност, медицински грижи могат да бъдат предоставени и в ареста. От съдебния състав стана известно, че според таен свидетел по делото именно обвиняемият Марин Димитров е търсил съдействие от служители на Агенция „Митници“ за организиране на канали. По време на заседанието от обвинението цитираха и свидетел, който твърди, че в началото на април Димитров е предложил 250 000 евро за назначения, удобни за него, свързани с по-лесната контрабанда.

Апелативният съд остави Марин Димитров в ареста въпреки желанието му да излезе под домашен арест.

На бившия вече директор на Агенция „Митници“ Петя Банкова, Стефан и Марин Димитрови, както и на Никола Николов бяха повдигнати обвинения за участие в организирана престъпна група за търговия с влияние, контрабанда и други престъпления.

Впоследствие обвинение беше повдигнато и на бившия главен секретар на МВР Живко Коцев за участие в престъпна група, в която са участвали Петя Банкова, Марин Димитров и Стефан Димитров.

На 23 април Софийският градски съд постанови най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“ на Марин Димитров.

В средата на април пред депутатите от специално създадената да разследва случая комисия председателят на ДАНС Пламен Тончев обясни, че аферата е разработвана повече от 9 месеца.

Според него задържаните Марин и Стефан Димитрови, както и митичната фигура в контрабандата Никола Николов-Паскал, са имали влияние върху висши служители от МВР, митниците и съдебната система.

Срещу помощта в каналите, те им предоставяли скъпи подаръци. Организираната престъпна група успявала да работи на девет от най-важните гранични пунктове.

Преди дни стана ясно, че Марин и Стефан Димитрови десет пъти са се срещали с бившия министър Бойко Рашков в Министерството на вътрешните работи. Това се е случвало в периода от 28 май 2021 г. до 30 март 2022 г.

Част от тях са били с продължителност от 10 до 15 минути. Този писмен отговор от МВР прочете на 18 април пред депутатите от комисията за разследване на корупцията в митниците ръководещият заседанието и Станислав Балабанов от „Има такъв народ“.

За bTV бившият вътрешен министър Бойко Рашков заяви, че никога не е отричал, че се познава с Димитрови.

По думите му срещите им са били, за да подадат сигнал за поведението на бившия премиер Бойко Борисов по отношение на свидетели в дело за подкуп, в който бил намесен и бившия земеделски министър Мирослав Найденов, и чиито свидетели са били заплашвани с убийство.

Рашков уточни още, че на срещите си с Димитрови е бил информиран и за купуване на гласове на изборите от 2021-ва година. По всичките случаи според него са започнали дела.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече