Business is booming.

„Средна европейска класа“ напуска ПП-ДБ

0

- Advertisement -

Втора партия напуска ПП-ДБ. След като миналата седмица „Зелено движение“ реши да поеме по свой път, „Средна европейска класа“ (СЕК) напуска коалицията „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ). Това става ясно от позиция, публикувана на официалната интернет страница на партията.

От партията пишат в позицията, че „с пълна отговорност към всички избиратели и граждани, както и към бъдещето на страната“ са взели решение да не приемат поканата за продължаване на участието си в текущия коалиционния формат за предстоящите избори и да напуснат коалицията с „Продължаваме промяната -Демократична България“. От СЕК допълват, че решенията им за подкрепата при създаването на „Продължаваме Промяната“ през 2021 г. и за участието в коалицията (ПП-ДБ) са били обосновани от убеждението, че е важно да работят за постигане на реформи и промени, които са от съществено значение за бъдещето на България и които да бъдат в „противовес на досегашния порочен модел на ГЕРБ и ДПС“.

Според „Средна европейска класа“ решението на ПП-ДБ „да обедини усилия с ГЕРБ и ДПС“ е доказало, че по този начин не могат да се противопоставят на „техния порочен модел“. „Считаме, че нашите ценности не могат да бъдат променяни и съвместната работа с този състав на ГЕРБ и ДПС за нас е невъзможна. Затова ние не можем да останем част от съюз, който допуска да се работи с корумпирани представители на политическите партии от ГЕРБ и ДПС, които служат единствено на бизнес кръговете, вместо да служат на народа и обществото“, заявяват от СЕК.

От партията информират за предстоящо заседание на СЕК, на което следва да се вземе решение относно участието на партията в предстоящите предсрочни парламентарни избори и изборите за Европейски парламент.

Пред БТА Константин Бачийски, народен представител от парламентарната група „Продължаваме промяната – Демократична България“ и част от Изпълнителния съвет на СЕК, коментира проведеното снощи заседание на съвета, на което е било взето решението днес от СЕК да не подпишат коалиционното споразумение с ПП-ДБ.

Дотук от коалицията ПП-ДБ излязоха „Зелените“, които бяха част от коалицията „Демократична България“ и ние които бяхме част от коалицията „Продължаваме промяната“. Ние бяхме една от партиите, които участвахме в създаването на коалицията през 2021 г. точно като алтернатива на управлението на ГЕРБ и ДПС, добави Бачийски.

„Аз не гласувах за състава на кабинета „Денков“ именно заради влиянието на ГЕРБ и ДПС в него. През последните три парламентарни избори ние говорихме, че ще бъдем алтернатива на този порочен модел“, коментира депутатът. Не гласувах и доста други спорни за мен решения, които увеличават влиянието на ГЕРБ и ДПС в обществения живот на България, включително и не подкрепих решението Десислава Атанасова да стане конституционен съдия, каза още той.

Едно е да си взаимодействаш с ГЕРБ и ДПС на ниво законопроекти и решения, съвсем различно е да поставяш техни лица в кабинета. Слагането на хора, които са зависими от тези партии, е неприемливо за нас, заяви Константин Бачийски.

По думите му е по-честно и справедливо за избирателите на СЕК да заявят позицията си предварително, преди изборите за национален и европейски парламент. Бачийски съобщи, че тази вечер Изпълнителният съвет на СЕК отново ще заседава, за да вземат решение дали ще участват в друга коалиция или да пропуснат тези избори. Имаме покана от няколко коалиции, добави Бачийски.

Решението за създаване на кабинет с участието на представители, излъчени от ГЕРБ и с подкрепата на ДПС, разочарова голяма част от привържениците, които бяха гласували за ПП-ДБ, точно за това да бъдат алтернатива на това порочно управление, коментира още депутатът.

По време на преговорите за ротацията от „Средна европейска класа“ обявиха, че не подкрепят правителство с мандат на ГЕРБ-СДС.

Лидерите на коалицията „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) – Кирил Петков, Асен Василев, Христо Иванов и Атанас Атанасов подписаха споразумение за общо участие на предсрочните избори за народни представители и вотът за членове на Европейския парламент от България на 9 юни 2024 г. Това съобщиха от пресцентъра на „Продължаваме промяната” (ПП).

„Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ се явяват заедно на избори за трети пореден път. Коалицията се доказа като устойчив формат, който обединява гласовете на цялата демократична общност, добавиха от ПП.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече