Business is booming.

Децата от предучилищните групи ще могат да отсъстват по 15 дни по домашни причини

0

- Advertisement -

Децата, записани за задължително предучилищно образование, също да могат да отсъстват от детската градина по семейни причини до 15 дни в рамките на една учебна година с писмено уведомление от родителя, предвижда проект за изменение на Наредбата за предучилищното образование. Той е публикуван за обществено обсъждане в страницата на Министерството на образованието и науката (МОН). 

В момента максималният брой разрешени дни за отсъствие по семейни причини от детска градина е 10. С увеличаването им на 15, ще се синхронизират изискванията към децата, записани за задължително предучилищно образование с тези към учениците.

С приетото миналия месец изменение на Наредбата за приобщаващото образование се даде възможност учениците да отсъстват до 15 дни в рамките на една учебна година с мотивирано, писмено заявление от родител до класния ръководител. Така родителите могат самостоятелно да вземат решение по отношение на отсъствията на своите деца от училище в случаи на семейни събития, лични и фамилни ангажименти, наложителни пътувания, временно неразположение и други.

Сега същата възможност се предлага и за детските градини. Извън тези 15 дни по семейни причини децата, посещаващи задължително детска градина, е допустимо да отсъстват и за времето на училищните ваканции, определени за съответната година. Те могат да отсъстват и по здравословни или други уважителни причини, удостоверени с документ от компетентен орган.

През януари т.г. министърът на образованието и науката Галин Цоков съобщи пред БНТ, че учениците ще могат да отсъстват до 15 дни от училище по семейни причини, с бележка от родителя. По това време тези дни бяха до три с молба към класния ръководител и още седем, но само със санкция на директора на съответното училище.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече