Business is booming.

Главчев обяви министрите от служебния кабинет. Петков: Абсолютна наглост и обида

0

- Advertisement -

Димитър Главчев обяви избора си за служебни министри по време на срещата за консултациите с парламентарно представените партии при президента Румен Радев тази сутрин.

След като бе обявен съставът на кабинета, лидерът на ПП-ДБ Кирил Петков го нарече „абсолютна наглост и обида в опит да се прикрият зависимостите на кабинета„.

За първи път държавният глава провежда обявяването на състава заедно с консултациите с парламентарно представените партии в 49-ото Народно събрание.

Провеждаме днешните консултации в изпълнение на новите редакции в Конституцията. За първи път правя консултации с всички партии едновременно и заради Конституцията, и заради отговорността, коментира Радев в началото на срещата.

„Обществото очаква час по-скоро яснота за служебното правителство и датата за изборите. Затова и провеждам консултациите в присъствието на предлагания от мен кандидат за служебен премиер Димитър Главчев, за да може да се изпълни едно от условията. А именно – Народното събрание, чрез тези консултации, да е част от процеса по съставяне на служебно правителство, за което ще трябва да носи съответно и отговорност. В този смисъл е напълно естествено да получите още на този етап информация лично от господин Главчев, а не от медиите“, обясни държавният глава.

Той отбеляза, че БСП не присъстват на консултациите. „Заявките за опозиционност не означават липса на отговорност“, подчерта президентът.

Радев благодари на Главчев, че обявява състава на кабинета един ден по-рано, и беше категоричен, че не се е месил в избора на служебни министри.

„Извънредните парламентарни избори и изборите за европейски парламент ще бъдат „две в едно“ на 9 юни, съобщи още Радев, като обяви, че във вторник сутринта ще издаде три указа – за служебното правителство, за европейски избори и за парламентарни избори на 9 юни – „две в едно“.

„Стремял съм се в кабинета да попаднат експерти, да има приемственост и да е политически балансиран. Основната задача на служебното правителство ще бъде да гарантира честни избори. Това обаче не означава, че ще спре да работи в другите области. Европейският път на България ще бъде следван“, заяви и Главчев, представяйки състава на служебното правителство:

Людмила Петкова – служебен финансов министър;

Калин Стоянов – служебен вътрешен министър;

Виолета Коритарова – служебен регионален министър;

Ивайло Иванов – служебен социален министър;

Атанас Запрянов – служебен военен министър;

Ивайло Ценов – служебен министър на външните работи;

Мария Павлова – служебен правосъден министър;

Галин Цоков – служебен министър на образованието;

Галя Кондева – служебен здравен министър;

Найден Тодоров – служебен министър на културата;

Петър Димитров – служебен министър на околната среда и водите;

Кирил Вътев – служебен министър на земеделието;

Георги Гвоздейков – служебен министър на транспорта и съобщенията;

Петко Николов – служебен министър на икономиката и индустрията;

Росен Карадимов – служебен министър на иновациите;

Владимир Малинов – служебен министър на енергетиката;

Валентин Мундров – служебен министър на електронното управление;

Евтим Милошев – служебен министър на туризма;

Георги Глушков – служебен министър на спорта.

След представянето на министрите думата взе лидерът на ПП-ДБ Кирил Петков, който заяви, че представеният състав на служебния кабинет е „наглост и обида“.

„Един служебен кабинет има цел да постигне безпристрастни избори, където купеният вот да бъде ограничен максимално. Изборът на Калин Стоянов е провокативен и обида в опит да се прикрие зависимости на този кабинет. Ние казахме, че той е не само ярка политическа фигура, която се свързва с ГЕРБ. По-лошо, тя е била от тези фигури, които имат неспособността да имат собствено мнение. Имаме доказан купен вот на местните избори. Изборът на този вътрешен министър за нас показва абсолютна политическа наглост да бъде сложен на масата“, подчерта Петков и отбеляза, че ако Георги Гвоздейков приеме поста на транспортен министър, ще бъде изключен от ПП.

„Мундров е министърът, който беше подменен в последния момент от Мария Габриел и който никога не беше дискутиран, така че да бъде приет. Това показва ярко политическо оцветяване по най-лошия начин. Двамата министри, от които ще зависят независимите избори, са изцяло отговорност на ГЕРБ с голямата опасност отново да имаме отново само хартиена бюлетина и да нямаме електронно гласуване, а купеният вот да е със същите мащаби, в които го видяхме на местните избори. Ние сме взривени от това предложение“, продължи Петков и отбеляза, че предложената за служебен правосъден министър Мария Павлова е заместник на Борислав Сарафов, който е „олицетворение на превзетата държава“: Няма да има безпристрастно правосъдие“, коментира още бившият премиер.

Малко след това представителите на ПП-ДБ напуснаха срещата.

Депутатът от ГЕРБ Томислав Дончев отбеляза, че сред предложените министри няма членове на ГЕРБ.

„Опитът ме е научил, че изборите не зависят от министъра на вътрешните работи, а от качеството и убедителността на политиците, които се явяват на изборите“, отговори той на обвиненията на Кирил Петков.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече