Business is booming.

Гвоздейков остава министър на транспорта, за да довърши сделката с новите влакове и медицинските хеликоптери

0

- Advertisement -

Министърът на транспорта Георги Гвоздейков остава на поста си и в служебното правителство. Вероятно Димитър Главчев е преценил, че и в служебния кабинет той има да довършва доста започнати процедури и реформи.

Предстои новият стар министър на транспорта да затвори сделката за доставка на обновените 76 немски вагони втора ръка, които до средата на месеца да бъдат платени, а първата композиция да пристигне в края на месеца. В понеделник правителството даде 32 млн. на БДЖ, с които те да бъдат платени.

Предстоят преговори с испанската фирма „Талго“ за нови 20 вагона за дълго разстояние, които са за над 1,2 млрд. лв. Процедурата за новата обществената поръчка за доставка на 35 електрически мотриси предстои да бъде възобновена на етап подаване на оферти.

Търговете за доставка на нови влакове за близо 3 млрд. лв. по Плана за възстановяване трябва скоро да приключат с договори, за да не бъде изпуснат срокът за усвояване на парите – края на 2026 г.

Предстои да бъде стартирана и процедурата за избор на нов превозвач превозвач за извършване на обществени превозни услуги с железопътен транспорт за 15 години напред. В края на 2024 г. изтича договора на БДЖ.
Министърът посрещна първия хеликоптер, но остават да пристигнат останалите 5, както и да стартира самата система за спешна помощ по въздух.

Той беше и директор на авиокомпанията, която щеше да е оператор на хеликоптерите, но служебният министър Христо Алексиев я закри и предаде дейността ѝ на правителствения авиоотряд. Като министър пък Гвоздейков я възстанови.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече