Business is booming.

ПП-ДБ предлага две отделни комисии за „Турски поток“ и „Лукойл“

0

- Advertisement -

Съпредседателят на ПП Кирил Петков предложи създаването на две временни комисии в Народното събрание – една за „Турски поток“ и втора за „Лукойл“. Те да бъдат оглавени кръстосано – за газопровода председател да е депутат от ПП-ДБ, а за рафинерията – от партията на Бойко Борисов. Така от ПП-ДБ отговарят на настояването на ГЕРБ и ДПС и темата за „Лукойл“ да бъде предмет на комисията за „Турски поток“.

Казахме, че искаме комисия за „Турски поток“, а те искаха комисия за „Лукойл“. Не знам какво имат предвид под „комисия за „Лукойл“, но ние няма от какво да се страхуваме. Ако председателят на комисията за „Турски поток“ е от нашата коалиция, ние им даваме председателят за „Лукойл“ да е техен. Така всяка група ще засече цялата проверка за информацията, която иска, коментира Кирил Петков в кулоарите на парламента.

Съпартиецът му Венко Сабрутев съзря размиване на темата в идеята на ГЕРБ.

„Опит за смиване на темата „Турски поток“ с идеята да се вкара и друга тема – „Лукойл“. Ние ще подкрепим създаване на комисия за „Лукойл“, но темите на трябва да се смесват. Ако Борисов настина не го е страх, нека подкрепи създаването на комисия за „Турски поток“ и председател от ПГ на ПП-ДБ, като ние ще подкрепим комисия за „Лукойл“ и техен председател. Вижте какъв страх има в очите на Борисов“, добави и Сабрутев. Според него Борисов подвел обществото, като казал, че „Турски поток“ е българска тръба. „Всъщност тъкмо неговото правителство даде 90% от капацитета на тръбата на руснаците – това е все едно да си купите нова кола и да я дадете на съседите“, обвини депутатът от ПП.

Кирил Петков коментира още, че през следващите четири седмици парламентът може да приеме четири законодателни акта, които да отпушат втория транш от Плана за възстановяване и развитие в размер на 1,2 милиарда лева.

„Имаме 1,2 млрд. лв., които трябва да усвоим във второто плащане по ПВУ. Плащането зависи от четири неща, които могат да се свършат за четири седмици. Призоваваме от месец – първо, правилата за антикорупционната комисия, второ – Законът за защита на лицата, които подават сигнали – зная, че ГЕРБ се притесняват от този закон. Трето – законът за личния фалит, където има лоби на частните съдебни изпълнители, които спират ГЕРБ да го подкрепят. Трябва да се преодолее този натиск“, коментира Кирил Петков. Четвъртото, което трябва да гласува НС, е пътната карта за енергетиката. „Ако изпълним тези неща, България ще получи 1,2 млрд. лв. Тогава ще можем да говорим, че бюджетът е изпълнен и повишаване на пенсиите постоянно“, смята Петков.

Той отново заговори за коалиция между ГЕРБ и ДПС и ги прикани да си признаят, че се намират в такава.

„Ние сме честни към нашите избиратели. Ние казахме, че сме в явна коалиция с „Демократична България“. ГЕРБ и ДПС трябва честно да заявят, че са в коалиция заедно. Тези срещи, за които Борисов говори, са като среща на две коалиции. Борисов и Пеевски да признаят, че работят заедно“, призова съпредседателят на ПП.

„Водим разговори по телефона. Когато става дума за коалицията ГЕРБ-ДПС, човекът, с когото може да се говори за крайните решения, е Делян Пеевски, защото взима решение и за двете групи“, твърди още бившият премиер.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече