Business is booming.

Един от възможните служебни премиери подаде оставка

0

- Advertisement -

Един от възможните варианти за служебен премиер – заместник-омбудсман Елена Чернева-Маркова, подава оставка. Това стана ясно, след като от председателя на парламента Росен Желязков, който в началото на днешното заседание прочете писмото, изпратено вчера до Народното събрание от омбудсмана Диана Ковачева. 

Причините за подадената оставка не станаха ясни в залата. Попитан от депутата Георги Свиленски дали това е свързано с очакваното служебно правителство, Желязков каза, че не разполага с информация.

„Г-н председател, вие изчетохме оставката на заместник омбудсмана, но не разбрахме мотивите за тази оставка, а те са важни, защото тя е един от потенциалните бъдещи служебни премиери на държавата. Има ли връзката оставката на заместник-омбудсмана с бъдещия служебен министър-председател? Вие имате ли някаква информация или в мотивите това да е посочено“, попита Свиленски.

„В процедурата „Въпроси и отговори“ аз ви запознах дословно с уведомлението за подадената от г-жа  Чернева оставка“, отвърна Желязков, като уточни, че няма повече информация.

В този случай не е нужно гласуване от парламента, което означава, че Чернева-Маркова е автоматично освободена.

Заместник-омбудсманът е една от десетте държавни длъжности, която може да излъчи служебен премиер според условията на последните конституционни промени.  Скоро поста си ще напусне и омбудсманът Диана Ковачева. През януари тя бе избрана за нов български съдия в Страсбург, а мандатът ѝ трябва да започне до 3 месеца след това.

Другите възможности през президента Радев за назначаване на служебен премиер са председателят на Народното събрание Росен Желязков, управителят на БНБ Димитър Радев, подуправителите Андрей Гюров, Петър Чобанов и Радослав Миленков, председателят на Сметната палата Димитър Главчев и заместниците му Горица Кожарева и Тошко Тодоров.

Коя е Елена Чернева-Маркова?

Чернева бе сочена за една от компромисните непартийни фигури, които Конституцията допуска за поста.  Тя е юрист от кариерата, дългогодишен адвокат и председател на Националното бюро за правна помощ. Работи отдавна в екип с Ковачева, а на 22 юли 2020 г., по време на управлението на ГЕРБ, беше избрана без нито един глас „против“ за заместник-омбудсман.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече