Business is booming.

Бойко Борисов поиска извинение от ПП-ДБ за „тежките думи“

0

- Advertisement -

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов поиска извинение от ПП-ДБ за „тежките думи“, които са изговорили вчера. Това е условието преговорите по състава на кабинета да продължат, но само за кабинет с първия мандат.

„Разбира се, че има път назад, но първото, което може да ни върне на масата, е едно голямо „извинявай“, заяви Борисов на извънреден брифинг в парламента. До него застана и номинираната за премиер Мария Габриел. Борисов подчерта, че е „много трудно да накара партията да се върне назад“. Условието да продължат преговорите е извинението, което трябва да получи Мария Габриел и партията. „Ако не се случи в следващия ден, два или колкото е необходимо, няма кой да накара ГЕРБ във втори мандат да има правителство“, категоричен беше лидерът на партията.

По думите му ще бъде трудно да се вземе завоят, „но ние винаги сме били отворени“. Обеща още, че няма да бъдат накарани насила хора да стават министри, след като не желаят. Мария Габриел също поиска извинение от досегашните партньори от ПП-ДБ, като подчерта, че досега не си е позволила да използва обиди.

„Първото, което може да ни върне на масата, е едно голямо „извинявай“, категоричен беше Борисов. И уточни, че всичко това трябва да стане в рамките на един ден. Дали ще има нови министри и кабинет след поредни преговори, зависи именно от очакваното „извинение“, стана ясно от думите му.Той обяви кои са били спорните моменти при преговорите – единствено фигурата на министъра на отбраната Тодор Тагарев и службите. Разкри още, че „партията категорично искаше да върнем празна папка“, но именно той е бил човекът, който е искал да даде последен шанс.

„Когато използват такива епитети, каквито направиха те снощи, показваш едно истинско лице. И дадените от вчера декларации за отказ са в нарушение на договорката ни, че тези кабинети ще работят в съгласие за 18 месеца“, включи се и лидерът на партията Бойко Борисов.

„Ние преценихме, че ако искаме да има правителство, трябва да изработим такъв преговорен екип, за да може да се достигне до правителство“, каза Борисов. И обясни, че по рокадите в кабинета е разговарял още преди месец. Борисов припомни, че дори са били готови да се ротират само с премиер и вицепремиер.

„Колегите от ПП-ДБ казаха „не, нас министрите не ни интересуват“, заяви Борисов. И разкри по кое не са се договорили – за срок на смяна в службите и за разкриване на следствената тайна. „Аз твърдя, че те в момента са изключително добре интегрирани, твърдя го, с нашите международни партньори“, каза Борисов за службите. И заяви, че е предупредил Атанас Атанасов, че ако това е препъникамъкът, той последен ще се съгласи.  

„Единственият спор беше за министър Тагарев“, каза още Борисов. „Аз не мога като тях да зачеркна тези 9 месеца, не мога с хора, с които съм изкарал хиляди часове заедно, не мога да си позволя епитети. Как г-н Василев му се отрони това от устата да каже, когато той, дори когато ме нямаше, стоеше в кабинета, за да направи бюджета. И навсякъде казах „благодаря на г-н Василев. Снощи разбираме, че не искат. Много трудно е вече да накарам партията да се върне назад. Този преговорен екип беше направен, за да се случат нещата, а не да ги бламират“, заяви лидерът на ГЕРБ.

От ПП-ДБ обвиниха вчера, че не е търсено съгласието на техните кандидат-министри и дори обявиха това действие на Габриел за противоконституционно. Лидерите на формацията свалиха доверието си от ротационния премиер и призоваха Румен Радев да оттегли указа си, което той отказа с обяснението, че в него се предлага само министър-председател, не и структура и състав на кабинета.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече