Business is booming.

Митрополит Епифаний към посланик Митрофанова: Държавата агресор опитва да ни заличи нашата, но ние сме силни и ще продължим

0

- Advertisement -

„Дойдох, за да изпратя патриарх Неофит по пътя му към царството небесно“, каза пред bTV  украинският духовен лидер Епифаний, който присъства на опелото за Негово Светейшество, но не взе участие в службата. Митрополит Епифаний отговори и на критиката на руската посланичка у нас, че идването му е провокация, като заяви, че е бил поканен. 

Вчера варненският и великопреславски митрополит Йоан, избран за наместник-председател на Светия синод, предрече, че присъствието на митрополит Епифаний може да „смути определени хора“:

„Руската църква е част от тялото Христово. На погребението на патриарх Неофит ще има представител на Московската патриаршия – Корсунският и Западноевропейски митрополит Нестор. Има една деликатна тънкост, че има възможност да присъства човек, който по неговия статут, не сме се произнесли. Това е човекът, който представлява православната църква в Украйна – митрополит Епифаний, който не е поканен от нас, но ще присъства. Това може да смути определени хора, ако вземе участие в опелото“.

Реакция наистина имаше – посланичката Русия у нас Елеонора Митрофанова определи като огромна провокация присъствието на украинския духовен лидер на поклонението в храм-паметника „Свети Александър Невски“.

„Това не е просто напрежение, а огромна провокация и спрямо Българската църква включително. Тяхната църква не е призната от Българската“, подчерта Митрофанова.

Митрополит Епифаний отговори на думите ѝ така: „За тях (бел. ред.: Русия) е много болезнено, когато нашата Украинска православна църква влиза на международно равнище и има комуникация с другите православни църкви“. 

„Руската държава използва за своите цели руската църква. Виждаме какви последствия носи идеологията на руския мир. Държавата агресор се опитва да заличи нашата държава и нашата църква, но ние сме духовно силни и ще продължим“, добави той.

Митрополит Епифаний Киевски е предстоятел на Православната църква на Украйна. През 2019 г. Вселенският патриарх Вартоломей подписа томос за предоставяне на автокефалия на ПЦУ, въпреки че в продължение на стотици години украинската църква е подчинена на Московската патриаршия.

За да бъде призната за независима обаче, украинската църква трябва да бъде призната от всички останали православни църкви. Българската православна църква обаче все още не го е направила.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече