Business is booming.

Шефът на Еврогрупата оптимистичен, че може да приемем еврото през 2025 г.

0

- Advertisement -

България може да приеме еврото през 2025 г. и работата е насочена към овладяване на инфлацията, което е изключително важно да се свърши през тази година. Правителството на България може да реши дали да поиска допълнителна оценка, каза председателят на Еврогрупата Паскал Донахю на брифинг в Министерския съвет след среща с министър-председателя в оставка Николай Денков, вицепремиера в оставка Мария Габриел и министъра на финансите в оставка Асен Василев, предаде БТА.

Правителството на България ще реши дали ще поиска допълнителна оценка на икономическите показатели, що се отнася до приемането на еврото, каза Донахю, имайки предвид договорите на ЕС. Той отбеляза, че за момента цялата енергия трябва да бъде ангажирана и концентрирана върху това България да мине тестовете и това е част от редовната оценка, която ще бъде направена по-късно тази година.

Председателят на Еврогрупата подчерта, че за него въпросът е кога България ще се присъедини, а не дали ще се присъедини към еврозоната. Работата на България в момента се засилва що се отнася до овладяването на инфлацията, очевидно това е най-добрият интерес на хората в страната, подчерта Донахю. По думите му чрез усилията да се намали инфлацията, ще дойде моментът за приемане на България в еврозоната.

Опитът на Ирландия

С Донахю активно се водят преговори през последните месеци за това как се движи България по отношение на приемането в еврозоната, заяви на свой ред министър-председателят в оставка Николай Денков.

Паскал Донахю е част от екипа, който подготвя необходимите решения, които трябва да се вземат през следващите месеци по темата за еврозоната, отбеляза Денков. По думите му Донахю е политик с огромен опит, министър в ирландски правителства повече от 10 години. Днес е министър на обществените разходи, националния план за развитие и реформите в Ирландия, каза Денков. По тази причина освен темата за еврозоната, това, което обсъждахме сутринта и за което стана дума, е опитът на Ирландия като развитие след приемането на еврото и като част от ЕС, отбеляза българският премиер.

Ирландия е забележителна държава в това отношение, тъй като, тръгвайки от много ниски нива – най-бедната за времето си държава в ЕС, за много кратки срокове, благодарение на правилна политика- привличане на инвестиции, използване на възможностите, които дава ЕС и еврото, в момента е една от най-развитите държави в ЕС, заяви Николай Денков.

Амбицията остава да се присъединим към еврозоната през 2025 г. Бих искала ясно да кажа това, което казах и на Паскал Донахю, че сме убедени в положителните страни на присъединяването на България в еврозоната и за стабилността на банковата система, и за гражданите и бизнеса. Това заяви вицепремиерът и министър на външните работи в оставка Мария Габриел.

По думите на вицепремиера Габриел Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) и еврозоната са водещи приоритети за България. Тя благодари за подкрепата на Донахю. Вярвам, че разширяването на еврозоната ще даде положителен сигнал на източноевропейските страни и то във времена на геополитически предизвикателства. Разбира се, от всички нас ще зависи да се противопоставяме на популисткия скептицизъм, коментира още тя.

По време на разговора с Донахю преди провеждането на брифинга е била подчертана важната роля на комуникационната кампания, която ще има през цялото година, за да открои по достъпен начин ползите за икономиката и за повишаването на стандарта на живот. Габриел каза още, че целта на кампанията е да се противопостави на дезинформацията. Радвам се, че днес всички още веднъж показваме колко мобилизирани сме като екип, мобилизирани са институции, мобилизиран е ресурс, подчерта вицепремиерът. И добави, че ще се разчита на богатия опит на Донахю.

Еврогрупата е неформален орган, създаден през 1997 г., в рамките на който министрите на държавите членки от еврозоната разискват въпроси относно общите отговорности на техните държави във връзка с еврото. Основната задача на Еврогрупата е да осигурява тясна координация на икономическите политики между държавите членки от еврозоната. Друга нейна цел е да насърчава създаването на условия за по-силен икономически растеж.

За визитата на Паскал Донахю Министерството на финансите съобщи на 13 март. Председателят на Еврогрупата ще участва в организираната от министерството конференция „Европейският път на България – присъединяване към еврозоната: предимства и предизвикателства пред бизнеса“. В рамките на форума ще бъде обсъдена готовността на страната ни за влизане в еврозоната, както и ползите и предизвикателствата от преминаването към единната европейската валута като разплащателно средство у нас.

Донахю за ползите от това да си член на еврозоната

Паскал Донахю заяви по време на пресконференцията, че за него е огромна привилегия отново да посети София и голяма чест да продължи подкрепата за България по пътя ѝ към членството в еврозоната. Той подчерта колко важни са ползите от еврото, изхождайки от неговия опит в Ирландия, която е член на еврозоната и която има добре развиваща се и растяща икономика. Донахю изтъкна, че именно еврото има огромна роля за този растеж. За хората в България, тези, които обмислят и разсъждават за еврото, трябва да кажа, че съм убеден, че жизненият стандарт, перспективите за развитие, доходите ще бъдат по-добри, по-положителни, когато еврото стане ваша валута, заяви председателят на Еврогрупата.

Според него членството в еврозоната ще помогне бизнесът и търговията да постигнат растеж, ще благоприятства пътуванията в чужбина, както и ще повлияе добре на тези, които искат да дойдат в България. Еврото предлага огромно удобство и позволява търговията, пътуванията, обменът да се развиват в следващите години. Еврото дава възможности за по-добри работни места и за растеж на икономиката и сигурността, заяви Паскал Донахю.

Шефът на Еврогрупата отбеляза огромните усилия на България за присъединяването ѝ към еврозоната и обеща да продължи да работи за това. Донахю каза, че е наясно с усилията на българското правителство за намаляване на инфлацията и подчерта, че е постигнат огромен напредък в това отношение. Еврото предлага чудесни възможности за просперитет и сигурност в един толкова бързоразвиващ се свят. Чакам с нетърпение момента, когато България ще стане част от еврозоната, заяви председателят Паскал Донахю.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече