Business is booming.

Почина патриарх Неофит. Избират нов глава на Българската православна църква измежду деветима митрополити

0

- Advertisement -

Светият Синод се събира днес на извънредно заседание, на което ще обсъжда стъпките за църквата след кончината на патриарх Неофит. Сред спешните решения е излъчването на наместник-председател, който временно ще ръководи синода.

Патриарх Неофит издъхна снощи в 22,22 ч. във ВМА след четири месечно боледуване.

По канон това трябва да стане до седем дни след смъртта на патриарха, а за наместник се избира старшият по митрополитско служение. Това е митрополитът на САЩ, Канада и Австралия Йосиф, който е на служба от 1989 година. Йосиф обаче е извън страната, затова и докато Неофит бе във ВМА, заседанията на Светия синод бяха водени от Великотърновския митрополит Григорий.

Снощи в 22.22 часа Негово Светейшество издъхна в реанимацията на Военномедицинска академия в София, където бе приет с белодробно заболяване преди повече от четири месеца. Патриарх Неофит бе на 78 години.

Изборът на нов глава на Българската православна църква трябва да бъде направен в рамките на четири месеца – до юли.

Кандидат за патриарх и Софийски митрополит трябва да е епархийски митрополит, да е не по-млад от 50 г., да е управлявал епархия като митрополит поне 5 години и да се отличава с правилни мисли върху православната вяра и с точно спазване на църковния ред.

Българската православна църква има 13 епархии в България (Софийска, Варненска и Великопреславска, Великотърновска, Видинска, Врачанска, Доростолска, Ловчанска, Неврокопска, Плевенска, Пловдивска, Русенска, Сливенска и Старозагорска) и 2 задгранични (Американска, Канадска и Австралийска епархия и Западно- и Средноевропейска епархия).

В момента Сливенската епархия няма избран митрополит след смъртта на Йоаникий. Според богослови смъртта на патриарха ще отложи избора на нов Сливенски митрополит, поради което наследникът на Неофит ще бъде избран сред деветима членове на Светия синод.

Това е така, тъй като четирима не отговарят на условията да оглавят църквата. Трима от тях – Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний, Неврокопският митрополит Серафим и Старозагорският митрополит Киприан не са навършили 50 години.

Доростолският митрополит Яков пък не отговаря на изискването да е управлявал епархия поне 5 години – той беше избран през 2020 г.

Деветимата, измежду които ще бъде избран новият български патриарх са:

Митрополитът на САЩ, Канада и Австралия Йосиф

Великотърновски митрополит Григорий

Плевенски митрополит Игнатий

Ловчански митрополит Гавриил

Пловдивски митрополит Николай

Варненски и Великопреславски митрополит Йоан

Русенски митрополит Наум

Врачански митрополит Григорий

Видински митрополит Даниил

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече