Business is booming.

Костадинов при президента: Предсрочните избори са задължителни

0

- Advertisement -

Ръководството на ПГ на „Възраждане“ влезе на консултации при президента на „Дондуков“ 2. Партията на Костадин Костадинов е четвъртата поред, която се отзовава на поканата на държавния глава, съобразно конституционната процедура след подаване на оставка на правителство. Темата за несъстоялия се референдум за еврото обаче измести въпроса за бъдещата формула на властта, след като лидерът на партията Костадин Костадинов предпочете да критикува президента, че не го е насрочил. Двамата влязоха в спор и размениха остри реплики, при което държавният глава обвини Костадинов, че твърдението му е спекулативно и той няма как да свика допитване, което е отхвърлено от Народното събрание.

„Предполагам, следите хода на преговорите между управляващите коалиции в оставка. Вие се позиционирахте като опозиция на това управление, обществото е наянсно с вашите критики към властта. Как преценявате усилията в тази посока и какъв е шансът да се сформира това правителство“, започна президентът. И попита „Възраждане“: „При неуспех на първия и втория готови ли сте да предложинте формула за управление?“

„Ние винаги сме били готови с вариант на управление на страната и със състав на правителство“, отговори Костадинов. И допълни, че проектокабинет на „Възраждане“ няма да срещне разбиране в този парламент, „защото конфигурацията там е в интерес на други държави и посолства“.

„Парламентарни избори не просто са наложителни, те просто са задължителни“, каза Костадинов, като обобщи, че страната е изпаднала в безвремие. „Така повече не може да продължава. Този политически модел – олигархично-посланически, не просто е вреден за държавата, той убива държавата. Затова предсрочните избори са наложителни и задължителни“, настоя лидерът на „Възраждане“.

По думите му държавата в момента се разделя по олигархически модел, като добави, че двама-трима от министрите ще бъдат дадени „по съвместителство на Пеевски“.

Президентът констатира, че изказът на Костадинов е подходящ не за този кабинет в президентството, а за пленарната зала, и го призова за по-умерен тон.

Последва обвинение от Костадинов, че президентът е погазил Конституцията, като не е свикал допитване до народа за еврото и влизането в еврозоната.

„Това е абсолютно невярно. Да се сложи край на тези спекулации“, отрече Румен Радев, като напомни на Костадинов, че няма как да насрочи референдум без решение на Народното събрание. Президентът се съгласи, че парламентът е погазил волята на народа и повтори „но няма как да стане“ без решение на НС.

„Вие с вашето поведение узаконихте беззаконието“, продължи с критиките Костадинов, като посочи, че е държал да му го каже лично.

Радев отвърна, че мястото за тези критики е българският парламент и го покани отново да говорят, когато мнозинството уважи решението за референдума.

Днес е вторият ден от консултациите при президента Румен Радев с парламентарно представените политически сили в 49-ото Народно събрание за съставяне на правителство и е ред на опозицията. В Президентството ще влязат едни след други трите опозиционни парламентарни сили.

След „Възраждане“ от 11:30 часа е срещата с представителите на парламентарната група на „БСП за България“, а от 14:00 часа – с ръководството на ПГ на „Има такъв народ“.

„Публичната комуникация между партиите в коалицията напоследък сякаш съживи призрака на предсрочните парламентарни избори, въпреки че промените в Министерски съвет бяха предварително планирани още преди 9 месеца, въпреки наличието на силно спояващи фактори в коалицията и въпреки внушителната парламентарна подкрепа за управлението, която често надминаваше дори 2/3 от народните представители“, коментира Румен Радев при откриването на първия кръг консултации в понеделник.

По време на срещите с първите две политически сили, които преговарят за общ кабинет и споразумение за управление, президентът се интересуваше дали им е необходимо още време за преговори. Такова признаха, че им е нужно, от ГЕРБ-СДС.

Румен Радев запита и дали при евентуален провал на тези преговори ще считат мандата за неизпълнен, или политическата сила има други опции. Като такива той открои търсене на друго парламентарно мнозинство, търсене на други партньори за управление или повтаряне на решението, взето преди 9 месеца – управление с друг мандат. „Тези консултации са важни и се надявам на добър и конструктивен диалог за изясняване на тези въпроси“, посочи още държавният глава.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече