Business is booming.

Президентът: Партиите съживиха призрака на предсрочните избори

0

- Advertisement -

Президентът Румен Радев откри с ГЕРБ-СДС серията консултации, която процедура предшества връчването на мандат за съставяне на правителство. На място отидоха Мария Габриел, Деница Сачева и Рая Назарян, които бяха излъчени от лидера Бойко Борисов като преговарящ екип по споразумението за управление с ПП-ДБ. 

Радев започна с критика, че преговорите не са се случили доста по-рано, предвид че отдавна е известна датата на ротацията:

„Неслучайно започвам консултациите именно с вас като най-многочислена сила в българския парламент. Публичната комуникация между партиите сякаш съживи призрака на предсрочните парламентарни избори, въпреки че промените в Министерския съвет бяха предварително планирани в първите девет месеца“.

Радев попита представителите на ГЕРБ дали са готови съставяне на кабинет, имат ли нужда от още време преди връчването на мандата, както и имат ли други опции в случай на провал на преговорите с ПП-ДБ, като например дали биха търсили друго мнозинство.

Консултациите с ГЕРБ-СДС се случиха след двудневни интензивни преговори с некоалиционните им партньори ПП-ДБ, резултатът от които обаче остана неизвестен. От двете партии умишлено запазиха мълчание. Единственото, което коментира пред медиите един от членовете на преговарящия екип на ГЕРБ – Деница Сачева, бе, че „разговорите са конструктивни“, или поне до вчера преди обед. От успеха на преговорите зависи дали ще се запази ротационният принцип на управление на страната, а на премиерското място седне Мария Габриел. Разпределението на министерски кресла и регулатори обаче се превърнаха в ябълка на раздора много преди днешните консултации, както и полагането на подписи под документ за съвместно управление.

Освен с ГЕРБ-СДС днес президентът Румен Радев ще се срещне и с представители на парламентарната група на „Продължаваме промяната – Демократична България“ от 11:30 ч.. От 14:00 ч. на Дондуков 2 ще отидат представители на парламентарната група на „Движение за права и свободи“.

Утре (12 март – вторник) държавният глава ще се срещне с представители на парламентарната група на „Възраждане“ от 9:30 ч., на „БСП за България“ – от 11:30 часа, и на „Има такъв народ“ – от 14:00 часа.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече