Business is booming.

Румяна Бъчварова за меморандумите на ГЕРБ и ПП-ДБ: Такива документи се пишат заедно

0

- Advertisement -

„Такива документи се пишат заедно.“ Това коментира бившата министърка на вътрешните работи Румяна Бъчварова пред bTV сглобката, меморандума и предложеното обратно коалиционно споразумение на ГЕРБ.

„Меморандумът е становище на политическа сила, той е по-скоро „ние ви казваме за какво да се съгласите с нас“. Струва ми се, че и коалиционното споразумение ще е същото“, каза още Бъчварова.

Формацията на Бойко Борисов ще отговори на всички публични въпроси и условия, поставени през последните дни от лидерите на ПП-ДБ.

По-късно през деня се очаква ГЕРБ да се съберат на национално съвещание. По думите на Бъчварова „стегнатият“ график на преговори и взимане на решения преди ротацията не дават възможност за разговори.

„Най-важно е да има диалог между партньорите. Всички разумни аргументи са в тази посока – по-добре е да има правителство“, допълни Бъчварова.

Според Румяна Бъчварова голям недостатък е липсата на механизъм как се взимат решения в правителството и кой носи отговорността.

Тя определи меморандума на ПП-ДБ като „добре разработен“, като припомни, че ГЕРБ вероятно ще включат част от текстовете в коалиционното споразумение.

Мария Габриел е един много добър външен министър, тя съживи дипломацията, каза Бъчварова.

Бившата вътрешна министърка е на мнение, че е било грешка срещата на Габриел с външните посланици, за да ги запознае с меморандума на ПП-ДБ.

„Посланието, което беше изпратено към всички европейски държави беше, че нещо се случва тук и няма да има правителство“, каза Бъчварова.

„До този момент не е имало дебат. Не е имало дискусия за приоритетите. Струва ми се, че това парцелиране на времето на 9 месеца не дава шанс за взимане на големи решения“, каза още тя.

Румяна Бъчварова смята, че ДПС трябва да кажат ясно как и за какво подкрепят правителството.

Случаят с Мартин Божанов-Нотариуса има или съзнателно поставен чадър, или е подценен, каза бившият вътрешен министър. Румяна Бъчварова уточни, че по нейно време тя не е чувала за Нотариуса.

„Ако поставяш чадър, това не става публично известно и много често не стига до министъра“, каза още тя.

„Тези скрити, невидими мрежи, които се създават, на разпределение на власт и лично отношение – това е големият проблем в България. Ние не знаем докъде е стигнал този процес на превземане на държавата“, каза Бъчварова.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече