Business is booming.

Росен Желязков: Трети март е денят, в който България застана гордо на картата на Европа

0

- Advertisement -

Трети март е денят, в който България беше освободена, получи своя национален суверенитет и застана гордо на картата на Европа като страна равноправна с останалите европейски народи, каза в събота вечер председателят на Народното събрание Росен Желязков по време на тържествена церемония по повод Трети март на централния площад „Севтополис“ в Казанлък, след като прие почетния караул на 61 Стрямска механизирана бригада.

Желязков участва в тържествената заря-проверка в града по повод Националния празник и 146-ата годишнина от Освобождението на България.

Казанлък заема особено място на картата на българския исторически летопис, отбеляза Росен Желязков. Това по думите му е град, който познава и героизма, и величието, познава и разрушението, и опустошението, град два пъти освобождаван. Той припомни, че през юли 1877 г. в този прекрасен град на Розовата долина влизат киевските хусари, посреща ги църковният екот на камбаните, отслужена е тържествена литургия, тържество цари по улиците. Тук е организирана първата военно-полева болница в девическия манастир под ръководството на опълченеца д-р Мирков, посочи председателят на парламента.

Казанлък заема важно стратегическо място, подчерта Росен Желязков. Той отбеляза, че Казанлък е предвестник на Сан Стефано, в този град братът на император Александър Втори Николай Николаевич води преговори с турските пълководци и очертават границите на жадувания български суверенитет в рамките на Българската екзархия, граници, които ще бъдат лелеяна мечта за поколения българи. В този град се очертава българският национален идеал и много малко не достига победата във войната и в резултат на това – освобождението на България, да стане факт още тогава, посочи той и припомни героизма на опълченците на Шипка.

Казанлък е град на герои, част от градовете и селата на поробена тогава България, които със своята саможертва извоюват свободата на Отечеството, което няколко години по-късно ще бъде съединено и няколко десетилетия по-късно ще бъде обявено за независимо, подчерта председателят на парламента.

Това днес ни дава повод за национална гордост, повод да славим и да тачим нашите предци, да се чувстваме горди и ни задължава да бъдем достойни за тяхното дело, допълни той. Нека да се поздравим с 3 март, защото това е денят, в който България беше освободена, получи своя национален суверенитет и застана гордо на картата на Европа като страна равноправна с останалите европейски народи, допълни той.

На тържественото отбелязване присъстваха народни представители, кметът на Казанлък Галина Стоянова, областният управител на област Стара Загора Ива Радева, Негово Високопреосвещенство Старозагорски митрополит Киприан, общински съветници, кметове на населени места, много граждани.

„В навечерието на 3 март децата от Казанлък направиха своите стихотворения в памет на загиналите и в чест на Националния празник“, каза кметът на общината Галина Стоянова. „Те записаха стиховете и емоциите си във връзка с Трети март. Краят на тази детска емоция ще завършим със стихотворението на Валентин Йорданов“, посочи тя и поздрави своите съграждани с Националния празник на Републиката.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече