Business is booming.

Глеб Мишин искал да вземе българско гражданство с фалшиви документи

0

- Advertisement -

Зам.-министърът на правосъдието Георги Николов съобщи, че Глеб Мишин е опитал да получи българско гражданство чрез преправени документи. Той коментира темата по време на изслушване във временната комисия за проверка на факти за дейността на Глеб Мишин, за евентуално неправомерно представяне на българско гражданство, предаде БТА.

Тази седмица се върнаха документите на Глеб Мишин, който също е кандидат за българско гражданство също с подправени документи, посочи Николов. Той добави, че Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) са върнали становище – „Не“, след като преписката за гражданството на Мишин е изпратена за съгласуване до агенцията.

По-рано този месец стана известно, че Мишин е напуснал страната, а ДАНС е издала принудителна административна мярка да не бъде допускан никога повече да влиза в България. От отговор на парламентарен въпрос на депутата от „Продължаваме промяната – Демократична България“ се разбира, че той излязъл извън страната на 1 февруари 2024 г., точно един ден след като името му бе огласено от Атанас Атанасов.

Николов посочи, че е информиран преди няколко месеца, че Мишин се занимава с посредническа дейност и почти ежедневно „предвожда определени групи от хора“.

„Факт е, че много от документите, които представят неговите клиенти, в последствие се оказват подправени в частта, която се касае за произхода на лицата, които кандидатстват за гражданство“, посочи Георги Николов. Той допусна, че е възможно да има хора, които са придобили българско гражданство чрез неистински документи, но уточни, че има процедура за отмяна на натурализацията, като такива последващи проверки се правят.

От ведомството са извадили преписки, които са подавани от Мишин, от неговия адрес и неговото име.

По-голяма част от тези преписки се изпращат за проверка, но може да е имало и изпуснати преписки и лица, които да са придобили българско гражданство въз основа на неистински документи, допусна Николов.

По време на изслушването стана известно, че зам.-министърът е предоставил справка на народните представители. Депутатът от „Възраждане“ Петър Петров обяви, че според справката около 3330 преписки са извадени за последващи проверка, защото има съмнения за евентуални използвани неистински документи.

Заместник-министър Георги Николов допусна, че е възможно тази бройка да се увеличи, тъй като има забавени преписки отпреди 2-3 години, които още не са обработени експертно.

„Проверката на документите става все по-трудна, тъй като посредниците стават все по-изобретателни. Затова и понякога проверката на документите продължава дори след предоставянето на становище от Съвета от българско гражданство“, каза още зам.-министърът.

Николов бе категоричен, че има и други посредници като Мишин.

„Това е една измама, която продължава години наред“, каза директорът на дирекция „Българско гражданство“ Катя Матева на изслушването в комисията.

Тя посочи, че от 2001 г. настъпва „лавинообразно нарастване“ на преписките заради премахнатото изискване за владеене на български език.

„Пристигаха документите в едни чували. Те бяха подавани от посредниците, а самите кандидати дори не ги виждахме. В един момент стана ясно, че болшинството от тези документи не са истински. Това доведе до причината процедурата по българско гражданство да е толкова продължителна“, обясни Матева, цитирана от „Дневник“. По думите ѝ след промените в закона за българското гражданство през 2021 г. настъпва масово увеличаване на кандидатите и масово фабрикуване на подправени документи.

Николов и Матев описаха и друг проблем: по думите им министерството на правосъдието е дало възможност за подаване на документи на място във ведомството заради онлайн системата, в която има най-много проблеми.

„Занимавам се с този проблем от първия ден, разговарял съм многократно с разработчика на системата. Системата отваря автоматично в 12.00 часа и до 12.01 часовете вече са запълнени. Интересът е огромен и нямаме кадрови потенциал да се справим. Има атаки към системата ежедневно, когато тя отваря“, каза зам.-министърът.

По думите му средногодишно влизат от 23 до 25 хиляди преписки за българско гражданство.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече