Business is booming.

Смъртта на Даная: Министър Хинков очаква отнемане на лекарски права в „Пирогов“

0

- Advertisement -

Очаквам отнемане на лекарски права и призовавам Българския лекарски съюз да се намеси в случая със записа от „Пирогов“, в който се чува как медици от спешната болница отправят закани срещу близките на Даная, каза по bTV здравният министър проф. Христо Хинков.

По време на Медицински съвет лекар от най-голямата спешна болница произнася следните думи отнесени на близките на 15-годишното момиче: „Трябва да се направи всичко възможно, за да усетят болката тия хора“, чува се още, че са „стари пироговци“.

Ужасно е това, което е казано. Това не може да бъде лекар. Това е форма на садистично удоволствие да се очаква, че хората, които са претърпели болка, ще продължат да изпитват болка. Има етична комисия на БЛС и очаквам, че тя най-сетне ще вземе едно сериозно становище и може да реши да отнеме лекарските права на този човек. Абсолютно би трябвало за такова изказване да се направи сериозно разследване, да се говори с този човек от Комисията по лекарска етика и тя да предложи да му се отнемат поне временно правата, каза той.

Той обясни, че на заседание на здравната комисия голяма част от депутатите са гласували да си оттегли заповедта за уволнението на шефа на „Пирогов“. „Това говори, че наистина д-р Димитров има широк гръб“, каза здравният министър.

Миналата седмица софийската градска прокуратура образува досъдебно производство по случая „Даная“. То е за причинена смърт поради незнание или немарливо изпълнение, представляващо повишена опасност. Прокуратурата разследва периода от 28 април до 9 май миналата година, когато настъпи смъртта на момичето.

Хинков заяви и че е спирал и конкурси за директори на лечебни заведения, въпреки че на старите им изтичат мандатите. „Това се е случвало под натиск“, добави той. „Повечето директори на държавни болници са неслучайни хора, аз съм спирал конкурси за назначаването на нови под натиск – бях помолен за това от вицепремиера Мария Габриел и от премиера Николай Денков. Най-вероятно искат следващият министър с друг мандат и с други възможности да проведе тези конкурси“, каза министърът на здравеопазването.

Той уточни, че ставало въпрос за 10-15 болници, където мандатите на директорите изтичат по график от март натам.

Може би тяхното настояване беше принципно, в смисъл че не е хубаво конкурсите да се провеждат от министър, който възнамерява да си подаде оставката. Тези конкурси трябва да се проведат поне два месеца преди да изтичат мандатите на директорите на болници. Според мен голяма част от директорите на големи болници са назначавани по политически причини. Много интереси се преплитат, за много пари става въпрос. Парите, които отиват в Здравната каса след това отиват в болниците и това трябва да се проследи и да се види до каква степен болниците се управляват обективно. Трябва да ви кажа, че една голяма част от държавните болници, тоест в с около 85% акционерно участие на държавата, са в лошо финансово състояние, каза още Хинков.

Министърът си постави оценка „добър“ 4 за работата си начело на министерството. Той заяви, че ведомството, което оглавява, се справя добре с изпълнението на приетата още в началото на работата на кабинета правителствена програма в сектора. Той препоръча на своя бъдещ наследник да не се поддава на политически внушения, да действа съгласно собствения си план и правителствената програма. Хинков каза още, че не знае името на бъдещия здравен министър.

По повод изграждането на Национална детска болница министърът обясни, че има съставен план за действие, но проблем са обществените поръчки и по-точно обжалванията пред Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), които забавят процедурите. Христо Хинков каза още, че в КЗК се очаква да се реши въпросът с фирмата, която да започне събарянето на старите сгради на мястото на бъдещата болница.

„До момента са изхарчени около 2 млн. лева от наличните малко под 100 млн. лева, но са върнати 7 млн. лева за проектиране, задържани неправомерно от друга институция преди около година и половина – две, каза още министърът“. Той обясни, че не е наясно с изискването на депутатите да бъде създаден специален сайт, на който да се публикува информация за разходите около строителството на болницата.

Министърът коментира и данните, че за първите два месеца на годината са отчетени, но не и извършени дейности в здравеопазването за над 600 хил. лв. Според Хинков в тези случаи Националната здравноосигурителна каса трябва да има много по-сериозни правомощия и да налага по-сериозни санкции.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече