Business is booming.

По усмивката посрещат: Британски учени установиха, че усмихнатите хора се смятат за по-надеждни

0

- Advertisement -

Британски учени установиха, че чертите и формата на лицето оказват влияние върху начина, по който другите възприемат признаците за богатство – изглеждащите бедни се възприемат като мрачни и некомпетентни, съобщи „Скай нюз“.

Специалисти от Университета в Глазгоу стигат до тези изводи на базата на бързите преценки, които хората правят за другите. Те установиха, че приличащите на богати лица се смятат за по-надеждни. Освен това те по-често са усмихнати, с изваяни черти и розови бузи.

Като пример може да послужи Джеф Безос, пише БТА.

От друга страна, лицата, изглеждащи като на бедни хора, са със спуснати вежди, по-къси брадички и по-тъмен цвят на кожата. Това кара другите да ги възприемат като студени и некомпетентни.

Д-р Тора Бьорнсдотир, водещ автор на изследването, предупреждава, че прибързаните преценки, основани единствено на външния вид, могат да имат дългосрочни последици за хората.

„Хората, които се възприемат като принадлежащи към висока или ниска социална класа, също често се оценяват като притежаващи съответно благоприятни или неблагоприятни черти. Такива преценки се формират дори само въз основа на вида на лицето. Това може да има значителни последици, включително да постави в неравностойно положение хората, които се възприемат като представители на по-ниска социална класа. Стереотипите, които имаме, изкривяват възприятията ни“, отбеляза тя.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече