Business is booming.

Прокуратурата научила от медиите за заплахите срещу съдия Цариградска

0

- Advertisement -

Прокуратурата е научила за заплахите срещу съдия Владислава Цариградска, отправяни от убития Мартин Божанов-Нотариуса, от медийни публикации. Това каза на брифинг административният ръководител на СГП Илиана Кирилова.

В справката за съдия Цариградска никъде не се споменава, не към нея е имало заплаха. След това и ние започнахме проверка и се оказа, че някои неща не са точно така, както са отразени в справката на ГДБОП, отбеляза Кирилова.

По думите ѝ досъдебното производство за престъпната група и пране на пари е образувано след приключването на проверката.

„Аз се запознах от медийни публикации за заплахите към съдия Цариградска и съдия Лазаров, останах озадачена, че не е работено по тях, и лично аз поканих съдия Цариградска при мен, за да разбера за какво става въпрос, след това тя беше и разпитана в качеството си на свидетел по това досъдебно производство“, уточни Кирилова и добави, че Лазаров също е бил разпитан като свидетел.

По думите ѝ доста от нещата, които се споменават в справката на ГДБОП, са по сигнал отпреди 7 години. Въпреки това делото е било образувано и са започнали разпити.

В края на 2022 година в Софийската градска прокуратура е постъпила информация от ГДБОП, че Мартин Божанов-Нотариуса е ръководил организирана престъпна група. През 2023 година е образувано досъдебно производство за ОПГ, която е създадена с цел оказване на натиск на магистрати, за да решат делата по определен начин – така, както искат членовете на престъпната група, за имотни измами, за пране на пари и други, посочи заместник главният прокурор на София Христо Кръстев.

Попитан дали Иван Гешев и Делян Пеевски са били разпитвани по случая, Кръстев отрече това да се е случвало в качеството им на свидетели.

В телевизионно интервю Цариградска разказа, че има информация, че в разработката на ГДБОП, заедно с данните за престъпна група, в която участва той, има данни и за участващи магистрати.

Съдията казва, че информацията за контактите на Божанов с висши магистрати е на разположение на прокуратурата от края на 2022 година. Но е разпитана едва миналия април, когато заплахите отново започват.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече