Business is booming.

Лобистки интереси? Работи ли министър Тагарев в полза на определена фирма по сделката с 3D радарите за изтребителите?

0

- Advertisement -

Обществената поръчка с криминален привкус на стойност 400 милиона лева за закупуването на 3D радари за отбранителния комплекс на България е предрешена в полза на определен кандидат, твърди ексклузивно източник на Narod.bg от Министерството на отбраната.

Както вече писахме, сделката е обект на лобистки интереси, в центъра на които се спряга името на военния министър Тодор Тагарев.

Става дума за доставката на седем 3D радара, без които използването на осемте нови американски изтребителя F-16 Block 70 е невъзможно, защото България в момента все още ползва стари съветски радиолокационни системи, които са несъвместими с тези на НАТО и не могат да правят връзка с новите самолети, научи Narod.bg от два независими източника от Министерството на отбраната.

Новите радари са и ключов компонент от противовъздушната и противоракетната отбрана на България. Не е тайна, че в конкурса на МО, който върви към финал, бяха допуснати компании-производители от 5 държави – САЩ (Локхийд Мартин), Израел (Елта), Франция (Талес), Испания (Индра) и Италия (Леонардо), които са подали сходни по параметри оферти.

Офертите минават през работна група към МО, в която има общо 32-ма представители на военновъздушните сили, експерти от Министерствата на финансите и икономиката, както и от всички родове войски.

Задачата на тези експерти е да обсъдят всяка оферта и да дадат конкретни предложения на военния министър Тодор Тагарев. Така преди 2 седмици работната група се събира и с ПЪЛНО ЕДИНОДУШИЕ решава да предложи на министъра по поръчката за радарите да бъдат изискани подобрени оферти от всички участници в състезанието за 400 милиона лева, подчерта униформеният източник на Narod.bg.

Целта е в духа на конкуренция България да получи максимално най-добрите условия за закупуването на нужните радари, от което България може само да спечели – например поддръжката да се увеличи от 3 на 5 години, да се намалят цените при доставката на резервни части и консумативи и т.н.

За изненадата за спецовете в Министерството на отбраната вместо да се вземе единственото правилно решение, предложено от работната група, Тодор Тагарев започнал да привиква експертите на разговори на четири очи. Така съвсем в духа на задкулисието въпросните 32-ма експерти, които допреди това били единодушни, че трябва да се поискат подобрени оферти от всички участници, изведнъж се разделили на 17 „ЗА” и 15 „ПРОТИВ” подобрени оферти от всички участници в обществената поръчка.

Според твърдения на самите военни от МО – причината за натиска на Тодор Тагарев е поръчката за 400 милиона лева да бъде спечелена от точно определена фирма, без значение, че е в ущърб на България.

Дали щенията на военния министър не са подплатени от желание за определен „корупционен бонус” от сделката, превърнал се в норма в политиката у нас, тепърва ще се установява.

Практика до момента е при наличието на сходни оферти поръчителят, в случай МО, да поиска от фирмите да подадат одобрени оферти.

Това е и поводът източникът под пагон на Narod.bg да зададе основополагащия въпрос:

1.Вярно ли е, че Министерството на отбраната няма да поиска подобрение на офертите за 3D радарите?

Narod.bg обещава продължение на злободневната тема с поръчката за 400 милиона лева и нови разкрития по аферата.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече