Business is booming.

Грипна епидемия и в Шумен

0

- Advertisement -

И област Шумен обяви грипна епидемия, която ще е в сила от 31 януари до 7 февруари. Това стана ясно след заседание на Областния оперативен щаб за борба с грип и острите респираторни заболявания.

Решението е взето на база повишената заболяемост от грип и ОРЗ и достигане на епидемични стойности от 269 на 10 000 души от населението и се цели прекъсване на епидемичния процес.

Към настоящия момент, след обсъждане на епидемичната ситуация, не са предложени мерки за преустановяване на учебния процес.

Предложените мерки включват спиране на плановите консултации на здрави бременни жени и деца; на профилактичните прегледи и задължителните имунизации и реимунизации, които се извършват от общопрактикуващите лекари; преустановят се свижданията в лечебните заведения и в специализираните институции за предоставяне на социални услуги.

В детските заведения трябва да има стриктен ежедневен филтър и засилена дезинфекция. Към настоящият момент, след обсъждане на епидемичната ситуация, не са предложени мерки за преустановяване на учебния процес.

Шумен е десета област в страната, която обявява грипна епидемия. Малко по-рано днес здравните власти в Ямбол обявиха епидемия на територията на областта, като мерките влизат от утре, а учениците засега остават в клас. Преди това грипна карантина обявиха областите Смолян, Габрово, Пловдив, Пазарджик, Плевен, София област , Варна и Бургас.

„Най-много са заболелите от грип в София-област, в столицата нивата все още са едни от най-ниските в страната“, съобщи по-рано днес директорът на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) проф. Ива Христова.

„Грипната епидемия у нас се развива както и миналата година, с подобни характеристики. По COVID времето, нямахме проблеми с грипа, но всичко друго се развива очаквано. В разгара на грипната вълна има доста голям брой заболели. Броят им расте бързо, което показва, че сме близо до пика на грипната епидемия“, обясни тя.

В Стара Загора и Русе се покачват болните от грип, но засега не са достигнали епидемични стойности.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече