Business is booming.

Проучване: 45% от българите спортуват поне веднъж в месеца

0

- Advertisement -

Много голяма част от българите са физически неактивни. 45% от хората на възраст между 15 и 69 години не извършват никаква физическа активност поне веднъж месечно. Основната причина за застоялия им начин на живот е липсата на интерес към спорта и на време. Хората, които спортуват или са физически активни, го правят средно по 1,5 пъти седмично, като ходенето пеш и колоезденето стават все по-популярни, а фитнесът остава №1 при активно спортуващите.

Това показва традиционният годишен индекс за физическите навици на българите Multisport Index 2023 на IPSOS България, проведено в края на миналата година. Проучването е представително, като са интервюирани 1000 българи от цялата страна.

Очаквано данните потвърждават различни тенденции при различните възрастови групи. Делът на неспортуващите е най-висок в групата на хората над 50 години. 43% на хората между 50 и 60 години не спортуват никога, в групата над 60 г. делът се вдига на 46%.

Въпреки големия процент на физически неактивните, за навиците на българите да се движат и спортуват има и добри новини. Делът на физически активните хора, които поне веднъж месечно са ангажирани в по-продължителна форма на физическа активност, е нараснал от 29% през 2019 г. на 42 % през 2023 г. Много сериозно се е увеличил делът на хората, които ходят пеш – от 39% на 61%, като за това помагат и технологиите, които отмерват брой крачки и други параметри на активността, обясниха от екипа на проучването. Нарастнал е и делът на каращите колело, както и на ходещите по планини.

При активно спортуващите фитнесът остава най-разпространеният спорт, следван плътно от гимнастиката, при танците най-голям е делът на хората, които играят хорá.

Мотивацията за по-активен живот обикновено възниква по медицински причини. Много важно е обаче да се поставят ясни междинни цели, към които спортуващият да се стреми, за да стане мотивацията трайна, обясняват експертите. С целите обаче трябва да се внимава – при младите използването на технологии е масово, но има опасност и от мания за себедоказване, за да се постигнат заложените нива.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече