Business is booming.

България е пред пик на грипната епидемия

0

- Advertisement -

Няколко вируса ни атакуват през зимата. Ситуацията обаче е спокойна, не като при ковид пандемията. Това стана ясно от интервюто пред БНТ на проф. Радка Аргирова.

България е пред пик на грипна епидемия, подчерта тя. В Пловдив и Габрово (където от понеделник има обявена грипна епидемия) заболеваемостта е най-висока към момента. Грип тип А е най-разпространен. 7% от заболелите страдат от Грип Б. От 0 до 5 години има доста заболели, както и възрастни, по думите на Аргирова.

В същото време в момента върлуват и острите респираторни вируси, аденовируси, риновируси. Терапията срещу всеки един вирус е различна, подчерта тя.

Лечението е важно, защото вирусите могат да доведат до усложнения. Радка Аргирова съветва да не ползваме антибиотици. Лична хигиена, маски и често проветряване на помещенията, препоръчва още тя.

Временните противоепидемични мерки, които влизат в сила при грипна епидемия, включват: преустановяване на плановите консултации на здрави бременни жени и деца; преустановяване на профилактичните прегледи и задължителните имунизации и реимунизации; преустановяване на свижданията в лечебните заведения за болнична помощ и социални институции за деца и възрастни; провеждане на стриктен ежедневен филтър в детските ясли, градини и училища, като установените болни деца се връщат в дома; не допускане на работа заболели от персонала; засилена текуща дезинфекция, двукратно дневно и често проветряване на помещенията.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече