Business is booming.

Прокурорка: ФБР ще помага да се отключи телефонът на Алексей Петров

0

- Advertisement -

Готова е експертизата за взрива до колата на бившия главен прокурор Иван Гешев, обяви пред БНР зам.-градският прокурор на София Христо Кръстев.

„На 8 декември е изготвена назначената комплексна химическа и взривотехническа експертиза. Тя е изготвена от 6 вещи лица. Проведени са експериментални взривове, извършени са множество изследвания. След изготвянето на експертизата заключението е, че взривното вещество е бризантно взривно вещество нитропента, което се е намирало в самоделно взривно вещество, изготвено за да се задейства по електрически способ. На базата на извършения оглед на местопроизшествието на 1 май тази година вещите лица са казали, че по размерите на епицентъра на взрива и поразяващото действие на сачмите, се установява, че масата на взривното вещество е най-вероятно около 2,5 кг.“.

По думите му допълнителна експертиза ще установява с какъв интензитет и способ за нанасяне на вреди е било самоделното взривно устройство.

Към момента няма лице, което да е заподозряно както като извършител на взрива, така и като поръчител, посочи Кръстев. Той увери, че по това досъдебно производство се работи по всяка възможна версия, като не е изключена и версията за инсценировка.

Отключването на телефона на Алексей Петров затрудни нашите експерти, заяви градският прокурор на София Илияна Кирилова. Затова те са се обърнали към ФБР за помощ. „Имаме уверението, че ще направят всичко възможно и ще може да се проследи кореспонденцията, която би могла да ни помогне“, посочи тя.

По думите ѝ и по този случай се работи по всички версии.

„Правим всичко възможно делата, които дойдоха от специализираната прокуратура, да не стоят на трупчета. Смятам, че другата година голяма част от тях ще бъдат приключени“, увери градският прокурор на София Илияна Кирилова.

В средата на миналата година Софийска градска прокуратура прие голяма част от делата, които бяха в специализираната прокуратура, напомни тя, като подчерта, че това са 971 преписки и дела. От тях 464 са неприключени досъдебни производства, а 200 дела са внесени в съда без краен съдебен акт.

„От делата, които сме получили, имаме прекратени 71 досъдебни производства, внесени в съда 43 дела, изпратени по компетентност 50 дела, имаме 115 спрени дела и 241 дела, по които продължава разследването. Всички дела от специализираната прокуратура бяха дела с обществен интерес. Правим всичко възможно тези дела да не стоят на трупчета“.

„Барселонагейт“ е едно от делата от специализираната прокуратура. За него прокурор Кирилова коментира: „По въпросната прокурорска преписка, досъдебно производство не съм забелязала активност от страна на наблюдаващия прокурор. Докладите, които той пишеше до ВКП, бяха единствено и само, че се очаква да се довършат преводи на документи, които са пристигнали от Испания, както и документи от друг език. Никъде в тези доклади не се споменава за тези процесуално-следствени действия, които бяха извършени в последствие в рамките на 1 седмица (бел. ред. около процедурата за отстраняване на Иван Гешев). Дали е настъпило нещо, което е накарало прокурора да се забърза, да се задейства, да се извършват претърсвания, да се повтарят отново разпити – аз не мога да му се бъркам“.

Според нея наблюдаващият прокурор твърде късно е разбрал или тогава е получил оперативни данни, че следва да разпитва повторно лица. Той е направил предложение до главния прокурор за сваляне на имунитета на Бойко Борисов, след което е внесено искане, добави тя.

„Смятам, че когато се прави такова предложение, би трябвало да сме изключително прецизни, да не бъде самоцел свалянето на имунитета. А имунитет да се иска тогава, когато действително имаме достатъчно доказателства по делото, че това лице може да му бъде повдигнато обвинение“, категоричен е градският прокурор на София.

Според нея случаят по отношение на Бойко Борисов е приключен.

„През цялото време на това дело няма събрани доказателства, които да сочат, че именно Борисов е лицето, което е закупило въпросното жилище и го е предоставило като подарък. Това няма как да бъде доказано“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече