Business is booming.

До 30 дни демонтират фигурите на паметника на съветската армия в София

0

- Advertisement -

Фигурите на паметника на съветската армия ще бъдат демонтирани до 30 дни, каза пред БНТ кметът на район „Средец“ в София Трайчо Трайков.

Причина за бързите действия на общината стана експертно становище от вчера, според което монументът се нуждае от спешна реставрация, за която е необходим демонтаж и преместване. По тази причина беше поставена допълнителна ограда.

„Конструкцията е в много лошо състояние. В плана за безопасност и здраве се предвижда демонтиране на скулптурите и преместването им на друго място, където ще се съхраняват и евентуално възстановят, докато дойде време да бъдат експонирани на друго място“, обясни Трайков.

По думите му паметникът разделя обществото и това трябва да прекъснато. Според него монументът е „плацдарм за проявяване на едни нехубави инстинкти“.

Трайков каза още, че все още не е решено какво ще има на мястото на паметника. „Имам цял шкаф с предложения и идеи какво да се направи в тази символна част на София, но това е въпрос на близкото бъдеще“, обясни той.

Предстои обявяване на обществена поръчка за реставрация на бронзовите фигури и барелефи, както и за изготвяне на проект за трайното им преместване, съгласно решението на Столичния общински съвет. Реставрацията ще запази художествената стойност на скулптурите, за да могат да бъдат изложени като експонати на място, което ще бъде идентифицирано след обстоен преглед на всички възможности, обясниха пък от Областната администрация на София.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече