Business is booming.

Зеленски поиска още оръжие от България

0

- Advertisement -

Украинският президент Володимир Зелеленски е разговарял по телефона с българския премиер Николай Денков от Запорожие. Това стана ясно от публикация на Зеленски в официалния му профил в социалната мрежа Х.

Двамата са говорили за текущите отбранителни нужди на Украйна и по-специално укрепването на способностите на украинските ВВС и артилерията.

„Докато бях в Запорожие, разговарях с българския министър-председател Николай Денков и му благодарих за силната му реч в Европейския парламент, както и за принципната позиция на неговото правителство за подкрепа на Украйна. Помощ за защита. Информирах министър-председателя за текущите отбранителни нужди на Украйна, особено по отношение на укрепването на нашите военновъздушни сили и артилерия. Присъединяването на Украйна към ЕС. Подчертах важността на единството в подкрепа на европейската интеграция на Украйна, както и на 50 милиарда евро многогодишна помощ“, пише Зеленски в Х.

Украинският президент съобщава още, че е поканил и България да изпрати свой представител на следващата среща на съветниците по националната сигурност и външната политика за по-нататъшното прилагане на украинската „формула за мир“, която е насрочена за началото на следващата година.

В последващ пост в Х Зеленски съобщава, че е обсъдил текущите отбранителни нужди на Украйна, по-специално укрепването на способностите на украинските ВВС и артилерията, и с лидерите на а Германия Олаф Шолц, на Великобритания -Риши Сунак и заключава:

„Имаме причини да сме благодарни на нашите партньори. Всички наши споразумения се изпълняват. Координирахме и нови съвместни стъпки за защита на нашите хора, нашата Европа и международния ред“.

На 28 октомври в Малта се проведе двудневна среща на върха за мирно уреждане на войната в Украйна. Представители на 66 държави и международни организации участваха в срещата на съветниците по национална сигурност и съветници по външна политика по отношение на основните принципи на мира в Украйна и света. На предишното заседание имаше 42 делегации. вероятността от промени в 10-те точки от мирната формула не е допустима и структурно те ще останат същите, както бяха произнесени от Зеленски миналата година в Индонезия, по време на срещата на Г-20.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече