Business is booming.

Депутатите гласуваха комисия да провери имало ли е полицейски произвол на протеста

0

- Advertisement -

Със 123 гласа „за“ Народното събрание реши да бъде създадена временна анкетна комисия за проверка на факти обстоятелства за упражняване на прекомерна сила от органите на МВР при протестите пред Националния стадион.

Анкетната комисия ще бъде с мандат от един месец. За неин председател бе избран Атанас Атанасов от ПП-ДБ. Тя ще се състои от по трима членове, излъчени на партиен принцип от всяка една парламентарна група. Комисията трябва да изготви доклад за констатираните действия или бездействия на МВР на 16 октомври и ако е нужно да предложи законодателни промени.

Точката беше включена като първа в дневния ред в началото на пленарното заседание.

Пеевски: Комисията е незаконна

Председателят на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски определи създадената временна анкетна комисия за проверка на факти обстоятелства за упражняване на прекомерна сила от органите на МВР при протестите срещу БФС като незаконна. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пък коментира, че е гласувал неин председател да е Атанас Атанасов, въпреки че според него подобни комисии са „само говорилня“.

„Избра се абсолютно незаконна за нас комисия, която заменя други органи. Разследване на какво? Хората си свършиха работата. Има си инспекторат, има си прокуратура – какво ще върши тази комисия? Какво ще разследва – кой е бит и кой не“, каза Пеевски пред журналисти в кулоарите на парламента.

„Има си инспекторат, има си прокуратура да разследват. Какво ще върши тази комисия? Мислите ли, че парламентът има право да разследва? Съгласно кой закон и какво ще проведе това нещо? Каквото и да установи парламентът, пак ще го прати на прокуратурата“, обясни още Пеевски.

„Абсолютно незаконно е това нещо, което се извършва. Подкрепихме да има председател, защото се видя, че без ДПС не може да бъде избран и председател. Атанас Атанасов беше избран с нашите гласове, преди това предложението му не мина“, подчерта Пеевски.

„Нямат желание, просто я правят с пълен популизъм. Колегите искат да разграждат държавата, което се случва от много години. Трябва да започнем да градим нещо, защото скоро сигурно ще има и комисия да разследваме депутати. Искате ли да създадем една комисия за разследване на депутати, които рушат държавата? Нея ще я подкрепим“, заяви още председателят на ПГ на ДПС.

„Излъчихме членове на тази комисия, за да защитим момчетата, ще поискаме всички бити полицаи да бъдат изслушани тук, да се прожектират всички кадри. Тенденциозно бяха в интернет само кадрите, където има бити протестиращи. Аз казвам, където има насилие, единици трябва да си понесат отговорността. Но не може да се счита, че полицията трябва да бъде лишена от всякакви права. Защото вие представяте ли си да няма полиция? Ще стане анархия“.

Що се касае до данъчните закони, там по думите му всичко е изяснено.

Водят се разговори за създаване на комисия, която да разследва случилото се в Министерството на електронното управление. „Ако бъдем подкрепени, ще го вкараме“, обяви още Пеевски.

„Винаги съм бил „за“ истината. Гласувах временна анкетна комисия за проверка на факти обстоятелства за упражняване на прекомерна сила от органите на МВР при протестите пред Националния стадион да бъде оглавена от Атанас Атанасов. Но ние не сме разследващ орган, тези комисии по-скоро са говорилни. Обществото има нужда да разбере кой, защо и как позволи на агитки да провеждат „мирен“ протест“, коментира пред журналисти и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

„Кой вкара хората в тесните улички? Надали има началник, който би им позволил насилие. Паднал човек не се рита, това е основен принцип дори в спорта. Затова и подкрепих създаването на анкетната комисия. Основната вина за развоя на протеста е на БФС. Разиграваха със седмици къде ще се проведе мача и полицаите нямаха време да се подготвят.“

Борисов коментира още веднъж и исканата оставка на вътрешния министър Калин Стоянов. „Не мога да говоря от името на академик Денков, да отговори той на въпрос още ли правителството иска оставката на МВР шефа. Стократно сте чували, че това е правителство на ПП-ДБ и без Мария Габриел всички министри са техни“, каза лидерът на ГЕРБ.

„Темелакиев беше заместник-министър на Бойко Рашков. Последните три години всичко, което е било на среден и управленски пост от времето на ГЕРБ беше уволнен.“

„Асен Василев разбра, че парламентът е този, който взима финалното решение. В последните дни работи активно с депутатите на ГЕРБ-СДС и с подобен доход по-лесно ще се стигне до резултати. Имаме още много работа по Бюджет 2024. Няма доносите да ги превръщаме в държавна политика. Държавна сигурност ми дойде до гуша и в Столична община с назначенията“, разкри Бойко Борисов за предложението, станало медийно популярно като „донос-бонус“.

Най-добрият начин да заметеш скандал, е да създадеш временна парламентарна анкетна комисия

В декларация от името парламентарната група на „Има такъв народ“ (ИТН) депутатът Гроздан Караджов по-рано пък каза, че най-добрият начин да заметеш скандал, е да създадеш временна парламентарна анкетна комисия.

„Проблемът с нерегламентирания натиск върху министри от това правителство приема толкова опасни размери, че заплашва да избухне като мина в колелата на това правителство“, се казва още в декларацията. Първо от натиск се е оплакал министърът на електронното управление Александър Йоловски, който е назначение на „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ), сега от натиск се е оплаква и Калин Стоянов, за който още се спори чие назначение е.

Ако логистикът на сглобката беше жив, можехме да попитаме него, посочи Караджов. Може би е време Кирил Петков да проговори – да му олекне. Няма как да не отбележим странното поведение на премиера Николай Денков, който и досега не е намерил време да разговаря с министър Йоловски, дали наистина е заплашван от Кирил Петков, посочи Караджов.

„Вчера академикът най-после се охрабри и поиска проверка дали полицаи са заплашвали действащ министър – нищо, че този сигнал е от преди няколко месеца. Още при съставянето на това правителство бяха заложени множество бомби със закъснител, които една по една започват да гърмят“, добави депутатът.

От ИТН поискаха създаването на две анкетни комисии за МВР, позовавайки се на интервю на Кирил Петков, в което е влязъл в „пряк сблъсък“ с обадилия се вътрешен министър Калин Стоянов, в което вътрешният министър директно обвинил Петков, че му е оказвал натиск за смяна на ръководни кадри в МВР.

Караджов отбеляза, че Кирил Петков се е опитал да се измъкне от това интервю, като на четири пъти е попитал Калин Стоянов, дали е говорил с него след датата 17 август, което логично предполагало, че преди 17 август е имало разговори и срещи, на които се е обсъждала работата. Караджов прочете цитати от това интервю и постави въпроса защо 17 август се оказва толкова ключова дата за взаимоотношенията между мандатоносител и вътрешен министър и защо е тази фиксация на Кирил Петков върху датата 17 август.

Дали не е, защото на 16 август бе застрелян видният бизнесмен и политически ментор на Кирил Петков и ПП-ДБ – Алексей Петров, човекът, който по думите на лидера на другия некоалиционен партньор – Бойко Борисов, е осигурявал логистиката за създаването на това правителство, добави Караджов.

В декларацията си от ИТН настояват, че българското общество има право да знае как се случват нещата в силовото министерство.

„Кирил Петков дължи обяснение за онова задкулисие, което осигури създаването на сглобката, за зависимостите, които продължават да крепят този порочен сговор. Затова ние от ИТН смятаме, че трябва да се създадат не една, а поне две анкетни комисии за МВР. Едната да разследва какво е ставало до 17 август, когато е имало човек и влияние, и една за след 17 август, когато нещо се е счупило във вашите задкулисни контакти“, заяви Караджов.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече