Business is booming.

Еврокомисията препоръчва ЕС да започне да преговаря с Украйна за членство

0

- Advertisement -

Европейската комисия ще препоръча утре ЕС да започне преговори за членство с Украйна, след като тя изпълни оставащите условия, казаха двама официални представители на съюза снощи – повече от 20 месеца след като Русия нахлу в съседната страна, предаде Ройтерс.

Комисията ще даде оценка на Украйна в седем области на реформи в доклад, който ще послужи като основа за вземане на ключовото решение на срещата на върха на ЕС другия месец дали да бъдат започнати официални преговори за членство, добавя БТА.

И двамата цитирани официални представители от ЕС заявиха, че препоръката на Комисията означава, че официалните преговори с Украйна и с друга кандидатка за членство – Молдова, може да започнат през следващата година.

Те все пак направиха уговорката, че докладът, който разглежда и напредъка към членство на други страни кандидатки, все още не е готов в окончателния си вид преди официалното му публикуване.

Преговорите за членство обикновено отнемат години, преди кандидатите да успеят да изпълнят подробните правни и икономически критерии за присъединяване. Освен това, в случая с Украйна, Европейския съюз изпитва опасения от приемането на държава, която е във война, посочва Ройтерс.

Поддръжниците на сближаването на Украйна с ЕС обаче говорят за геостратегическа необходимост от това. „Консенсусът е ясен“, каза високопоставен френски дипломат, добавяйки, че подкрепата за Украйна в ЕС остава „много солидна“ и блокът не може да си позволи тя да загуби срещу Русия.

Унгария, чийто премиер Виктор Орбан поддържа близки контакти Москва, е основен потенциален противник на вземането на решение в полза на Киев през декември, за което се изисква единодушната подкрепа на всички 27 страни членки на блока, отбелязва Ройтерс.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече