Business is booming.

Алфа Рисърч: Васил Терзиев взима 29,8% от гласовете, след него Хекимян и Григорова

0

- Advertisement -

В битката за София интригата е за второто място – под процент разлика. Очаква се избирателната активност да е около 41%. Това сочат данните от експресното проучване за София, проведено в периода 21-24 октомври от „Алфа Рисърч“, по поръчка на bTV.

Изследването е представително за пълнолетното население с право на глас за местни избори 2023 г. в Столична община. Използвана е стратифицирана двустепенна извадка с квота по основните социално-демографски признаци. Анкетирани са 800 граждани. Информацията е събрана чрез пряко стандартизирано интервю по домовете с таблети и чрез телефонно интервю.

Електоралните нагласи са:

  • Васил Терзиев, ПП-ДБ и „Спаси София“- 29,8%
  • Антон Хекимян, ГЕРБ-СДС – 21,1%
  • Ваня Григорова, БСП – 20,2%
  • Деян Николов, „Възраждане“ – 10,2%
  • Вили Лилков, коалиция КОД – 8,3%
  • Ивайло Вълчев, ИТН – 3,4%.

„Комфортна преднина от около 29,8% за кандидата на ПП-ДБ и „Спаси София“ Васил Терзиев. Антон Хекимян – ГЕРБ-СДС – 21,1% и Ваня Григорова, подкрепена от БСП, „Левицата“ и други партии – 20,2%. Под процент разлика между вторите двама“, каза социологът Боряна Димитрова.

По думите ѝ, ако имаме повишена активност сред кандидатите в последните дни преди изборите или в самия изборен ден, може ситуацията да бъде пренаредена.

Един от големите залози на местния вот в неделя е избирателната активност. Проучването на „Алфа Рисърч“ прогнозира около 41%.

„Има още около 20%, които се колебаят. На местни избори мобилизацията е малко по-слаба отколкото на парламентарни, но зависи от характера на надпреварата. Където се усеща предрешена надпревара, мобилизацията е по-слаба. Там, където в края на кампанията има увеличаване на залога, по-силни кандидати и неизвестност на резултата, интересът започва да се покачва“, коментира социологът Боряна Димитрова.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече