Business is booming.

Посланикът на Палестина в София: Прекъсването на ток, вода и храна е военно престъпление

0

- Advertisement -

„Повече от 250 000 палестинци са принудени да напуснат домовете си, но в същото време нямат възможност да избягат заради пълната блокада от Израел на ивицата Газа“, каза пред bTV временно управляващият посолството на Палестина у нас Адхам Зайналдин. 

„Израел призовава цивилните да напуснат и същевременно бомбардира цялата ивица Газа, дори граничния пункт с Египет“, посочи той.

„Газа е под блокада в последните 16 години. Прекъсването на тока, водата, храната – всичко това се вписва в графата военни престъпления спрямо гражданското население в условия на война. Онези, които още не са загинали от бомбардировките, няма как да оцелеят без вода и храна. Децата нямат мляко. За болните няма лекарства. Прекратяването на окупацията ще сложи край на причините за съществуването на организации като „Хамас“. Нетаняху ще ликвидира „Хамас“, след като ликвидира палестинците – това е безотговорно“, казва още Зайналдин за ситуацията в района.

Той е убеден, че „ако се изостри езикът на омразата, ще възникнат още по-крайни, още по-екстремистки организации от „Хамас“ – не само в Палестина, но и на арабско и на ислямско равнище. Ние официално и открито сме против убиването на мирни хора, където и да било, но няма основание и е недопустимо окупаторът да бъде приравняван с окупирания“, каза още той.

Посланикът сподели и че от дни няма контакт с майка си, братята и сестрите си, които живеят в ивицата Газа.

В събота радикалната ислямистка групировка „Хамас“, която управлява Газа, изби израелски граждани в пограничните градове и на музикален фестивал. По данни на израелската армия загиналите в Израел са над 1200. Израел отговори с масирани въздушни удари по гъстонаселения и изключително беден палестински анклав, наложи и „пълна блокада“ в ивицата Газа, прекъсвайки комуналните услуги. Спряха и доставките на храни и гориво в населения с 2,3 милиона души анклав, много от които живеят в нищета и са зависими от хуманитарни помощи.

Ирландия предупреди Израел да не използва „несъразмерна сила“ срещу Газа, защото в противен случай международната солидарност с Израел след нападенията на „Хамас“ може „да се изпари“.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече