Business is booming.

Изненадващо: Военното министерство прехвърли резиденция „Лозенец“ на парламента

0

- Advertisement -

Изненадващо Министерство на отбраната се отказа от резиденция „Лозенец“ поради отпаднала необходимост. С решение на Министерския съвет от 6 октомври имотът, който е публична държавна собственост и се намира в центъра на София, в кв. „Лозенец“, е прехвърлен безвъзмездно на Народното събрание. Резиденцията беше стопанисвана досега от Изпълнителна агенция „Военни клубове и военно-почивно дело“ към МО.

Според решението на кабинета министърът на отбраната, изпълнителният директор на Изпълнителна агенция „Военни клубове и военно-почивно дело“ и председателят на Народното събрание трябва в едномесечен срок да организират предаването и приемането на имота, а областният управител на област София да отрази промяната в акта за публична държавна собственост за имота.

Така резиденция „Лозенец“ вече не е представителен обект на Министерството на отбраната, предоставен за управление на ИА „Военни клубове и военно-почивно дело“.

„Това решение е неправомерно. Как и по какъв начин е определено, че резиденция Лозенец е с отпаднала необходимост?“, реагира с възмущение бившият министър на отбраната в служебното правителство Димитър Стоянов, сега секретар на президента Румен Радев.

В красивото имение досега се провеждаха представителни мероприятия на Министерство на отбраната, структурите на пряко подчинение на Министерство на отбраната и Българската армия, посрещаха се чуждестранни делегации и гости, организираха се протоколни и представителни мероприятия, в изпълнение на държавната политика, за представляващите висши държавни институции – президент на Република България, министър-председател, председател на Народното събрание, информира сайтът Отбрана.

Преди месеци от БСП заподозряха план за приватизация на резиденцията и го обявиха от парламентарната трибуна по време на парламентарен контрол, а на 13 септември на заседание на Комисията по отбрана депутатът Атанас Зафиров се обърна с подобен въпрос към министъра на отбраната Тодор Тагарев. „Дали ще я извадят от Изпълнителна агенция „Военни клубове и военно-почивно дело“ или ще я дадат на областна управа, или на някаква друга държавна структура“, попита Зафиров. Министърът отговори така: „За резиденция „Лозенец“ нямаме такива намерения.“

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече