Business is booming.

Патриарх Кирил праща нов човек да отвори Руската църква

0

- Advertisement -

Руският патриарх Кирил ще изпрати нов предстоятел на Руската църква в София, става ясно от съобщение на сайта на Московската патриаршия. Уверението за това е дадено на българския патриарх Неофит лично от московския патриарх. В писмото на Кирил е отправена и молба за оказване на съдействие на новия предстоятел и свещенослужителите в храма.

Българските свещеници, благословени лично от патриарх Неофит да служат в храма, обясниха за „По света и у нас“, че са запознати с позицията и очакват в следващите дни църквата да отвори.

В писмото си московският патриарх изразява увереност, че „политическите сили, зад които стои врагът на човешкия род, няма да успеят да разрушат вековните връзки, които са в основата на сътрудничеството на Руската и Българската православни църкви“.

„Предстоятелят на Руската православна църква е уведомил българския патриарх Неофит, че Светият синод на Московската патриаршия скоро ще назначи нов предстоятел, за да бъдат отворени вратите на храм. „Св. Николай“ възможно най-скоро“, се казва в позицията на Руската църква.

В отговора си руският патриарх определя действията на българските власти, които депортираха митрополит Васиан и още двама служители на Подворието на Руската православна църква в София, като неприятелски и несправедлив акт. И допълва, че цялата отговорност за прекратяването на дейността на Подворието лежи на хората, взели решението за депортацията.

В същото време главата на Руската православна църква изразява съчувствието си към жителите на София, които не могат да посещават Руската църква и да се молят на гроба на Свети Серафим, който е погребан там. В писмото се отправя молба да се окаже съдействие на новия предстоятел на Подворието при пристигането му в София.

Негово Светейшество Патриархът окачестви действията на българските държавни органи като неприятелски и несправедлив акт по отношение на подворието на Руската православна църква, подчертавайки постоянната готовност на Московската патриаршия да продължи да съдейства на представителя на Българския патриарх в Москва.

В писмото предстоятелят на Руската православна църква отбелязва, че решението на българските власти е безпрецедентно в съвременната история и изразява дълбоко съжаление от използването на унизителни и дискриминационни мерки срещу духовниците с очевидната цел да накърнят приятелските отношения между братските народи и църкви сестри.

На 21 септември Руската църква „Николай Мирликийски“ в София беше затворена, след като предстоятелят ѝ архимандрит Васиан Змеев и още двама руски свещеници бяха експулсирани от България по подозрения в шпионаж.

Покрай шпионския скандал се породи и спор чия е собствеността на имота – документите в Агенцията по вписванията и Държавната агенция „Архиви“ показват, че това е руското посолство. От Министерството на правосъдието обаче излязоха с позиция, че е необходима задълбочена проверка. Пред БНТ нотариусът, изповядал сделката, заяви, че при прехвърлянето е предоставен крепостен акт от 1898 година. Впоследствие прокуратурата започна разследване на случая. 

 „Недопустимо е руската държава в лицето на посланик Митрофанова да затваря църква и то под юрисдикцията на българския патриарх и Българската православна църква. Това е каноническо самоуправство и може би трябва да се вземат държавни мерки“, пък написа във фейсбук страницата си правосъдният министър Атанас Славов във връзка със затварянето на храма „Св. Николай Мирликийски“. 

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече