Business is booming.

Тръгна делото за разменените бебета: Липсва една от акушерките, напуснала „Шейново“ три дни след раждането им

0

- Advertisement -

Софийският градски съд даде ход на делото за обезщетение, заведено от едно от семействата, чието новородено момиченце бе разменено с друго бебе в столичната АГ болница „Шейново“ преди година. Искът на родителите е за 300 000 лева.

Двете деца дойдоха на бял свят на 13 септември 2022 г. Два месеца по-късно едната майка, която ражда чрез секцио, първа се усъмнява, че това не е нейното дете и иска ДНК експертиза. На 16 декември 2022 резултатите показаха, че двете бебета в действителност са били разменени при раждането, след което на 13 януари т.г. момиченцата бяха върнати всяко на биологичните си родители. 

В края на март юристът на общинската болница Величка Костадинова заяви, че в „Шейново“ има много стриктни правила, които се спазват и не може с категоричност да се твърди, че размяната на бебетата е станала в лечебното заведение. Затова и от болницата отказаха да изплатят доброволно обезщетение.

Съдия Стефан Шекерджийски уважи искането на ищците процесът да се гледа при закрити врати, тъй като засяга личния им живот. На заседанието в СГС присъстваха 9 свидетели, повечето от които лекари в „Шейново“. Те заявиха пред магистратите, че нямат обяснение за това как се е случила размяната на децата.

„Стана ясно, че гривничките са проверени, номерата са проверени, поставени са от акушерката както на майките, така и на бебетата, и процедурата е спазена. Акушерката потвърди, че при изписване номерата са сравнени. Дали и как е станала размяната няма как да бъде установен този процес“, каза адвокат Костадинова, цитирана от bTV. 

Адвокатът на семейството Стоян Стойков обаче обяви, че сред свидетелите липсва акушерка, която е била на смяна в деня на раждането на двете деца и е напуснала работа 3 дни по-късно.

„Факт е, че липсва една от акушерките, която би трябвало да е тук и тя не е повикана от АГ „Шейново“. Акушерка, която е постъпила на 09.09.2022 г., била е на смяна на 13.09.2022 г. по време на раждането и на 16.09.2022 г. напуска работа“, посочи юристът.

Следващото заседание ще е през декември.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече