Business is booming.

Предложение: Който издаде укриване на данъци – взима 10%

0

- Advertisement -

Министърът на финансите предлага проект от предложения за корекции и допълнения на данъчните закони, в които е включено и това – подателите на сигнали за укрити данъци, акцизи, осигуровки и други задължения към бюджета да бъдат награждавани с 10% от размера на разкритата сума.

Идеята за бонус „донос“ е заложена като допълнение в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс. Такива стимули се прилагат в други страни, като САЩ и Великобритания имат най-цялостна уредба, се посочва в мотивите за промяната в ДОПК.

„Укриването и избягването на плащането на данъци и задължителни осигурителни вноски е проблем на всички развити икономики, включително и на държавите членки на ЕС, но е особено значим за България, където събираемостта на тези публични вземания все още не е на необходимите нива и следва да се използват всички позволени от закона средства, за да се обезпечи събирането им“, пише още в мотивите.

Става дума за широк кръг публични вземания: данъци, задължителни осигурителни вноски и лихвите върху тях във връзка с укрити и/или недекларирани облагаеми сделки, доходи, печалби и имущества.

Със законопроекта се предлага въвеждането на финансов стимул за лицата, които подадат информация, съдържаща конкретни факти и обстоятелства, които не са били известни на органите по приходите и водят до установяване и събиране на допълнителни задължения“, посочват от Министерството на финансите.

Според МФ практиката показва, че „гражданите не са достатъчно активни в подаването на информация, които да е свързана с данъци и осигуровки, които Националната агенция за приходите не може да събере“. Затова идеята е подателите на основателни сигнали да бъдат стимулирани с бонус „донос“ – да получат 10% от допълнителните приходи за бюджета, събрани благодарение на разкритията, съобщава „Сега“.

За 10-те процента бонус обаче има висок „праг“ – възнаграждение ще се полага само при разкриване на значителни задължения към бюджета – над 3000 лв. (това е и определението за „данък в големи размери“ по смисъла на чл. 93, т. 14 на Наказателния кодекс).

Освен това, за да бъде изобщо разгледан сигналът, той трябва да е подплатен с достоверна информация и документи.

Според мотивите ограниченията ще парират несериозните сигнали и подаването на информация с цел решаване на дребни и междуличностни конфликти.

Предвижда се и наказание за автори на фалшиви доноси. Ако някой три пъти се опита да натопи едно и също лице (например с цел отмъщение), ще бъде глобен, задето злоупотребява с правото да подава сигнали и принуждава данъчните инспектори да губят време и сили да проверяват невярна информация.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече