Business is booming.

Кьовеши започна с арестите за източване на европари у нас

0

- Advertisement -

Ръководената от Лаура Кьовеши Европейската прокуратура (ЕППО) извърши арести и обиски в България заради източване на земеделски европари.

По поръчка на ЕППО в София, българската Главна дирекция за борба с организираната престъпност (ГДБОП) арестува трима души и извърши обиски на шест места днес в разследване на организирана престъпна група, за която се предполага, че е получила незаконно средства от ЕС за земеделие, съобщават от прокуратурата.

Възоснова на извършените следствени действия от ГДБОП и ДАНС и иззетите доказателства и документи се установява, че заподозрените са предоставили невярна информация от името на други лица. до компетентните органи с цел получаване на земеделско финансиране.

Според доказателствата, вместо да кандидатства за земеделски фондове за голямо парче земя, организираната престъпна група го е разделила на по-малки парцели. Твърди се, че впоследствие са използвали лица с ниско социално-икономическо положение като подставени лица за подаване на заявления за земеделски фондове.

Лидерът на организираната престъпна група е упълномощен от подставените лица да действа като техен представител пред Държавен фонд „Земеделие“ и Областната служба по земеделие на България, както и пред търговските банки. Това е означавало, че той може директно да вземе еврофондовете за земеделие, за които са кандидатствали, и да получи пълен контрол върху проектите, разказват още хората на Кьовеши.

Разследването сочи още, че като членове на организираната престъпна група може да са участвали две длъжностни лица от ДФ „Земеделие“ и областната служба. Смята се, че те са улеснявали дейността на групата чрез предоставяне на информация и консултации, свързани със съответната оперативна програма и последващите проверки по време на изпълнение на проектите.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече