Business is booming.

Издирваха 8 часа изчезнал хеликоптер, излетял от Гърмен. Откриха го овъглен, пилотът е загинал

0

- Advertisement -

След близо 8 часа издирване намериха изчезналия селскостопански хеликоптер в землището на благоевградското село Гърмен. Пилотът е загинал.

Хеликоптерът е паднал на около 1-2 км от мястото, от което е излетял. Открит е след като е уловен сигнал от машината и издирвателната акция удължена.

Паднал е в дере, а мястото е труднодостъпно. Натам са се отправили пожарникари, полицаи, горски служители и планински спасители с дронове.

„Хеликоптерът е напълно изгорял, само перките са му останали“, разказа очевидец пред БНТ.

Машината изчезна от радарите тази сутрин след излитане в 7:40 от игрището на Гърмен. Тя е трябвало да кацне в Цалапица, но така и не се е приземила. Сигналът за възможен инцидент е подаден от колега на загиналия пилот.

Според очевидци е имало много гъста мъгла, която явно е повлияла на управлението на хеликоптера. Свидетели разказват, че шумът от летателния апарат е спрял десетина минути след излитането. Чули са някакъв гръм, но не е имало пламъци или дим и не са предполагали, че машината е паднала.

„Сутринта 8 без 15, без 10, работници дойдоха и слушаме хеликоптерът минава, но той не се виждаше, имаше много мъгла. И чухме само нещо, че се удари ли, бум направи, ама нито огън, нито нищо, имаше много, много мъгла“, коментира Албен Пирински.

Летателният апарат е модел „Робинзон“ и собственост на частна фирма „Авиоотряд Варна“, която е подала сигнала за изчезването му. В последните три дни хеликоптерът е бил нает от Югозападното държавно предприятие за извършване на пръскане срещу борови вредители. Започнали са работа на 18 септември и са приключили вчера.

„Извършиха мероприятия на територията на стопанството по график и напълно нормално. До излитането, когато тръгнаха да си се прибират – всичко абсолютно нормално“, заяви Денис Шенгов, директор на ДГС-Гърмен.

Загиналият пилот е бил с над 40-годишен опит. Той е от Пловдив.

В издирването на машината участва военен хеликоптер „Кугар“, който излетя от базата в Граф Игнатиево. Включени са структури на МВР, министерствата на транспорта и отбраната, както и горски служители.

Името на фирмата, собственик на падналия хеликоптер, не за първи път попада в новините – през юли техен хеликоптер прелетя опасно ниско над плаж „Градина“. При инцидент на летище Лесново през март загина пък управителят на учебния център към фирмата.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече