Business is booming.

Съдът остави в ареста двете момчета, участвали в грабежа в София

0

- Advertisement -

Районният съд в София остави в ареста двамата непълнолетни младежи, участвали в грабежа, след който беше простреляно 18-годишно момче, което по-късно почина от раните си.

Г.Б. и Т.З. са привлечени към наказателна отговорност за това, че на 18 септември около 2:00 часа на бул. „Черни връх“ в  София, са отнели чанта с 20 лева, документи и маратонки от владението на млада жена, като за това е използвана сила.

Първоначално обвиняемите бяха задържани за срок от 48 часа с постановление на наблюдаващ прокурор.

Според съда има реална опасност двамата да се укрият от органите на досъдебното производство. Те са регистрирани в детска педагогическа стая за противообществени прояви, има реална опасност да извършат престъпление.

Двамата младежи могат да обжалват мярката за неотклонение.

Що се отнася до втората линия, по която работи прокуратурата – действията на 33-годишния полицай, който при преследване на тримата заподозрени за грабежа, простреля смъртоносно един от тях, там работата продължава. Ясно е, че куршумът е попаднал в горната част на тялото на младежа, но не е ясно от какво разстояние е произведен изстрелът. Намерени са три гилзи – на стотина метра от първите открити капки кръв. От назначените експертизи ще зависи дали и ако -да, какво обвинение ще бъде повдигнато на 33-годишния полицейски служител.

По думите на говорителя на Софийската градска прокуратура Христо Кръстев възможността варира от неизбежна отбрана, през превишаване пределите на неизбежна отбрана, през професионална непредпазливост, до евентуален умисъл за убийство. Той не изключи да не се стигне до повдигане изобщо на обвинение или, ако има такова – то няма как да бъде за пряк умисъл.

„Един от свидетелите очевидци, който не е нито от страна на полиция, нито от страна на тичащите младежи, които са заподозрени в извършване на различни видове престъпления, казва, че е чул полицейският служител три пъти или четири пъти да казва: Спри, полиция, ще стрелям!

Като на един от видеозаписите се вижда, че спира и взима поза за произвеждане на изстрел. Той не тича и произвежда хаотично изстрели, най-вероятно се е целил в органи, които не са жизненоважни. И след произвеждането на изстрела полицейският служител е качил пострадалия и го е завел в медицинско заведение.

Поради тези причини не може да твърдим за пряк умисъл“, поясни прокурор Кръстев.

Шефът на столичната полиция Любомир Николов обясни, че и в МВР е започнала вътрешна проверка.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече