Business is booming.

Шефът на НАП: Безпокойството на нашите земеделци е безпочвено

0

- Advertisement -

„Безпокойството на нашите земеделци е безпочвено. Неоснователни са притесненията, че ще дойдат прекалено евтини суровини от Украйна, защото те все пак имат и разходи за транспорт. Освен това ние сме третата сила в света по мощности за производство на олио, така че този внос е наложителен, защото тези заводи не могат да си натоварят мощностите, един от тях дори се принуди да затвори наскоро.“

Това каза в предаването „120 минути“ на bTV директорът на Националната агенция за приходите (НАП) Румен Спецов по повод предстоящите протести на зърнопроизводителите.

Той призна, че има свръхпечалба в сектор „Земеделие“. Спецов потвърди думите на премиера Николай Денков, казани на брифинг в Министерския съвет, че зърнопроизводителите са имали с 25% по-висока печалба за 2022 г. в сравнение с предходната.

„Безспорно това се е получило заради по-високите цени“, обясни директорът на НАП, като напомни, че трябва да се прави разлика дали зърнопроизводителите правят големи печалби заради евросубсидиите или заради самите си печалби.

„Мога да кажа точните суми. За целия сектор това са над 1,8 млрд. лева за юридическите лица и над 600 млн. лева за еднолични търговци и физически лица. Това е печалбата“, поясни Спецов.

Те са от миналата година и са генерирани в една друга обстановка, подчерта обаче шефът на НАП.

Той отбеляза също така, че прекратяването на забраната за внос на украинско зърно е свързано с изискването от страна на ЕС за въвеждането на регулаторен режим в тази посока от страна на Украйна. Според него това е нещо, за което не се говори.

„От понеделник започва да действа този регулаторен режим за износ на някои стоки от Украйна, което означава, че няма да има свободно и безконтролируемо изнасяне на стоки. Този контрол ще се осъществява от Украйна, но вероятно ще има и механизми за проверка от страна на ЕС. Предстои да видим това в понеделник“, поясни Румен Спецов.

Директорът на приходната агенция коментира и как вносът на продукти от Украйна ще се отрази на цените.

„Цените на тези стоки се определят от борсовите индекси. Това, от което вероятно се опасяват нашите производители, е, че в България ще дойдат продукти с много ниски цени и евтини суровини. Но за да стигнат тези продукти от Украйна до България има разходи за транспорт. Така че на този етап никой не знае на каква цена ще бъдат доставени суровините“, уточни той.

Спецов добави, че в началото на март в бюджета е постъпила една сума – 89 млн. лв., дошла от „Лукойл“ като постъпление от данъка върху свръхпечалбата. „Но няма нито лев повече“, каза още той.

Шефът на НАП припомни, че служебният вицепремиер Христо Алексиев е говорил за 600 млн. лв. постъпления от този данък, но той самият не е намерил нищо черно на бяло в този смисъл.

„Само на добра воля от страна на „Лукойл“ се очакват тези пари и аз не мога да ги планирам като приход в хазната за тази година. Може би през 2024 г. ще дойдат, не знам“, завърши Румен Спецов.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече