Business is booming.

Днес е ден на траур за жертвите на наводнението в Царево

0

- Advertisement -

Днешният 8 септември е обявен от правителството за Ден на национален траур в памет на жертвите, които загинаха във водното бедствие, сполетяло Царево и населените места в общината. Знамената по обществените сгради трябва да бъдат спуснати наполовина.

В резултат от приливните вълна загубиха живота си двама мъже и две жени, завлечени в морето.

Три дни след наводнението на 5 септември животът в засегнатите селища постепенно се възстановява.

Със заповед на премиера Николай Денков от днес е сформирана и започва работа временна междуведомствена комисия, която предстои извърши проверка на състоянието на инфраструктурата и на причините за бедственото положение по Южното Черноморие.

До момента щетите възлизат на 30 милиона лева, по предварителна оценка, оповестена от финансовия министър Асен Василев, като 12 моста, разрушени от стихията, ще трябва да бъдат възстановени.

Остава непроходим главният път от Бургас към Ахтопол. До монтирането на временен мост единственият алтернативен път към Варвара, Ахтопол и Синеморец е през къмпинг „Нестинарка“. И в двете посоки част от трасето обаче преминава през черен път и придвижването е трудно.

Местните власти заявиха, че се нуждаят от строителна техника и хора, които да почистват дворове и мазета. Десетки доброволци вече се включиха в разчистването на района. Село Резово остава без вода.

В тридневен срок от издаването на заповедта за междуведомствената комисия съответните министри, ръководителите на ведомствата, областният управител на област Бургас и кметовете на засегнатите общини трябва да уведомят министър-председателя и председателя на комисията за своите представители в комисията. В тридневен срок от изтичането на този срок ще се проведе нейното първо заседание, информира БТА.

В 14-дневен срок от първото заседание комисията трябва да представи доклад с констатации и предложения за коригиращи действия, включително изменение на нормативната уредба, ако е необходимо.

Контролът по изпълнението на заповедта ще се осъществява лично от министър-председателя.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече