Business is booming.

Бунт! Миньори и енергетици гневни на властта – плановете за „справедлив преход“ пращат хиляди на Терминал 2 (ДЕКЛАРАЦИЯ)

0

- Advertisement -

Миньори и енергетици от ТЕЦ „Бобов дол”, „Топлофикация Перник” и рудниците в двете населени места излязоха на предупредителен протест днес солидарно с колегите си от Комплекс „Марица Изток”.

Закриването на базови мощности е национален проблем. Застрашават се енергийната и националната сигурност. Застрашават се хиляди работни места и всичко това без алтернатива.

Повод за протестите на трите региона станаха вторите териториални планове за „справедлив преход“, които според всички нито осигуряват преход, нито са справедливи. Възражение срещу записаното в тях има и местната власт в трите региона.

Българското правителство има възможност и механизми, с които да предоговори и отстоява националните си богатства и независимата си енергетика. Нещо повече – политиците са длъжни да защитят хората. Енергетици и миньори са категорични, че няма да стоят безучастно, а някой друг да решава съдбата и бъдещето им. Те ще изпратят на правителството обща декларация за югозападен въглищен регион.

Едно е ясно. Докато не се осигури алтернатива, базовите мощности трябва да работят, за да гарантират енергийния баланс, работните места и сигурността на енергийната система. Нито от несъществуващ извор в Кюстендил термална енергия има как да се произвежда, нито преквалификация за изчезващата шивашка индустрия е алтернатива за хората.

Промените в Териториалните планове за справедлив преход са не просто задължителни, а критично наложителни за регионите. „Единствената алтернатива, която сега виждаме в плана, е Терминал 2“, гневни са работниците.

Ето и протестната декларация на миньорите и енергетиците:

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече