Business is booming.

Енергетиците и миньорите от Перник: Искаме справедлив преход, не празни приказки и обещания (ДОКУМЕНТ + СНИМКИ)

0

- Advertisement -

На 22 август 2023 г. в сградата на Минната дирекция в Перник бе представен актуализираният Териториален план за справедлив преход за Перник и свързаното с него изменение на Програма “Развитие на регионите” 2021-2027 г. По време на обсъждането бяха разяснени и планираните инвестиции по Фонда за справедлив преход, както и конкретни проектни идеи.

Участие взеха министърът на енергетиката Румен Радев и заместник-министъра на регионалното развитие Ангелина Бонева, работници и служители от „Топлофикация Перник“, мините в Перник, множество неправителствени организации и представители на пернишката общественост.

„Искането ни е енергийният преход в България да се случи по един справедлив и разумен начин. Ние  сме от най- големите работодатели в региона. Искаме да запазим предприятието и работни места на служителите си, за да можем да продължим да се модернизираме“, това коментираха представители от топлофикацията в Перник пред журналисти още преди началото на дискусията.

По време на срещата енергетиците и миньорите изразиха ясното и категорично несъгласие с внесения проект на териториалния план за Перник. Според тях вместо този документ да е решаваща за справедливия в Перник, той  тласка региона към по-висока безработица и обедняване.

Беше заявено, че ако се допусне екстремалното закриване на въглищните централи в България, може да се очаква недостиг на електрическа енергия, особено през зимата, повишаване на цените й, а 27 000 души от областите Перник, Кюстендил и Стара Загора да останат без работа.

„С какво ще се отопляват 20 000 хиляди домакинства в Перник, ако топлофикацията бъде закрита? Как да се инвестира в предприятие, след като то е обявено за затваряне? В плана има идея в града да има „парно” на зелен водород и фотоволтаици, къде света има подобно работещо „нещо”, което да отоплява 20 000 абоната?”, бяха част от въпросите на енергетиците.

Миньорите попитаха какво точно ще работят и за какъв период, след като в плановете пише, че ще занимават с рекултивация на мините. Как ще бъдем пенсионирани и при какви условия? Какви заплати ще получаваме? Искаме ясна конкретика и ясни параметри, а не празни приказки и обещания- декларираха те.

Представителите от „Топлофикация Перник“ разказаха в конкретика пред министъра на енергетиката Румен Радев своите планове за устойчиво развитие на централата. Те посочиха, че в последните години са инвестирали огромен собствен финансов ресурс за поетапното намаляване на количеството използвани въглища и замяната им с по-екологични горива. Те посочиха, че до няколко месеца ще бъдат въведени в работен режим трите газови когенератора, което ще намали рязко обема на използваните изкопаеми горива.

Енергетиците от топлоцентралата бяха категорични, че с реализирането на тези инвестиции, ще успеят да модернизират предприятието и да осъществят енергийната трансформация, без да е необходимо дружеството да бъде закрито.

По време на дискусията работници и граждани подписаха декларация, противопоставяща се на предложения териториален план.

Прилагаме пълния текст на Декларацията на миньорите и енергетиците от град Перник:

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече