Business is booming.

В Германия вече може да се пуши марихуана за удоволствие

0

- Advertisement -

Германското правителство прие спорен законопроект в сряда (16 август) за легализиране на употребата и отглеждането на марихуана за развлечение. Това е един от най-либералните закони за канабиса в Европа, който потенциално може да даде допълнителен тласък на подобна световна тенденция.

Законодателството, което трябва да бъде прието от парламента, ще позволи на пълнолетните да притежават до 25 грама от наркотика, да отглеждат максимум три растения или да придобиват трева като сътрудници на клубове за канабис с нестопанска цел, предава Юрактив.

Лявоцентристкото правителство на канцлера Олаф Шолц се надява, че законът ще ограничи черния пазар, ще защити потребителите от некачествена марихуана и ще намали престъпността, свързана с наркотиците.

Ключов стълб на плана, който премахва табуто около употребата на канабис, е и кампания за повишаване на осведомеността за рисковете, което в крайна сметка трябва да ограничи потреблението, каза министърът на здравеопазването Карл Лаутербах.

Подобна кампания няма да получи същото внимание, ако бъде въведена без промяна в закона, каза той.

„С настоящите процедури не можахме сериозно да защитим децата и младите хора, а темата се превърна в табу“, каза Лаутербах на пресконференция в Берлин, при представянето на закона.

„Имаме нарастващо, проблемно потребление, не можем просто да позволим това да продължава“, каза той. „Така че това е важна повратна точка в нашата политика за наркотиците.“, добави министърът.

Броят на хората в Германия на възраст между 18 и 25 години, които са консумирали канабис поне веднъж, почти се е удвоил през 2021 г. спрямо предходното десетилетие до 25%, според здравното министерство.

Младите хора се считат за по-уязвими към рисковете за здравето от канабиса. Новото законодателство ще ограничи количеството канабис, което те могат да купят до 30 грама на месец, в сравнение с 50 грама за по-възрастните.

Критики от опозицията 

Противопоставянето на законодателството е ожесточено, като консервативните политици предупреждават, че то ще насърчи употребата на марихуана и че новото законодателство ще създаде още повече работа за властите.

„Този ​​закон ще бъде свързан с пълна загуба на контрол“, каза Армин Шустер, консервативен министър на вътрешните работи на провинция Саксония.

Службата за наблюдение на наркотиците на ООН заяви през март, че действията на правителствата за легализиране на употребата на марихуана за развлечение са довели до повишена консумация и здравословни проблеми, свързани с канабиса.

Лаутербах обаче каза, че Германия се е поучила от грешките на други страни.

Кабинетът на Шолц промени първоначалните планове, според които продажбата на марихуана трябваше да бъде разрешена в лицензирани магазини в цялата страна. Вместо това правителството даде старт на пилотен проект с малък брой лицензирани магазини в някои региони, за да тества ефекта от легалното разпространение на канабис.

Подобни  проекти вече съществуват или се планират в Нидерландия и Швейцария.

Много страни в Европа вече са легализирали канабиса за ограничени медицински цели, включително Германия от 2017 г. Други са декриминализирали общата му употреба.

Малта стана първата европейска страна, която разреши ограниченото отглеждане и притежание на канабис за лична употреба в края на 2021 г. Германия ще стане първата голяма европейска държава, която ще направи това.

Представеното в сряда законодателство включва строги правила за отглеждане – клубовете за канабис с до 500 сътрудници трябва да имат врати и прозорци, устойчиви на взлом, с оградени оранжерии. Сътрудниците няма да имат право да пушат трева в клубовете или в близост до училища, детски ясли, детски или спортни площадки.

Германската асоциация за коноп заяви, че правилата са „нереалистични“ и че черният пазар може наистина да се пребори само с въвеждането на продажба на канабис в магазините.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече