Business is booming.

Премиерът Денков: Няма гангстерска война

0

- Advertisement -

Премиерът Николай Денков обяви, че главният секретар на МВР Главен комисар Петър Тодоров ще бъде сменен. След съвещание с ръководството на вътрешното министерство и ръководителите на специалните служби той коментира, че в момента тежките криминални престъпления не представляват заплаха за националната сигурност.

Работи се по различни мотиви за убийството от сряда на Алексей Петров, а МВР ще засили координацията с прокуратурата и службите по обмена на информация за да се предотвратяват тежки криминални престъпления.

Премиерът Николай Денков поиска от вътрешния министър Калин Стоянов да подготви доклад с искане за смяна на главния секретар на МВР.

Главен комисар Петър Тодоров ще бъде освободен още в сряда, след като вътрешния министър е представил пред правителството доклад с пропуски в работата на Тодоров.

Относно смяната на главния секретар на МВР,  Денков обясни:

„Тези проблеми са свързани с отговорността на Главния секретар в Министерството на вътрешните работи. На практика министърът не работи с него, защото няма доверие и смята, че има проблеми по отношение на организацията, които са се случвали преди да встъпи в длъжност този екип на министерството“.

Денков каза, че няма име за нов главен секретар, което да се обсъжда и след като президентът издаде указ за освобождаването на Тодоров, мотивирано ще бъде предложен друг човек на неговото място.

На брифинг след срещата премиерът заяви, че няма връзка между различните убийства, визирайки това на Алексей Петров, на Къро (Красимир Каменов) и на единия от т.нар. „братя Галеви“ – Ангел Христов.

Що се отнася до версиите, по които МВР работи относно убийството на Алексей Петров, те са много. Стана ясно, че е била разпитана жената, която е придружавала Петров и която бе оперирана в „Пирогов“. Знае се и калибърът  на оръжието, с което е стреляно по убития, но всички въпроси бяха отклонени с обяснението, че няма разрешение от наблюдаващия прокурор. Водят се много разпити, които ще продължат неограничено време.

Премиерът Денков гарантира по случая с Алексей Петров, че ще се направи максималното, за да бъдат открити извършителят и поръчителят.

На днешната среща са били набелязани мерки, включващи засилване на обмена на информация между МВР, службите и прокуратурата, какъвто координационен механизъм има, но той е частичен. Затова и вътрешният министър Калин Стоянов ще разговаря с Прокуратурата, за да се засили обменът на данни и да се действа превантивно по отношение на лица, за които се знае, че биха участвали в подготовка на престъпления.

Министър председателят опроверга информациите, че Алексей Петров е участвал в т.нар. „сглобка“ на правителството между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС, каквито версии се появиха в публичното пространство:

„Всичко, което се изказа през последните дни за някакво важно участие на Алексей Петров във сформирането на правителството, са пълна измислица. Няма такова нещо. Аз участвам в този процес от самото му начало, още когато се сформира това Народно събрание. Това няма нищо общо с истината. Просто се опитва някой да прикачи Алексей Петров към правителство“.

Денков подчерта, че Алексей Петров, на който беше посветен много голяма част от коментарите на брифинга, „никога не е предлаган и не е обсъждано да бъде върнат отново като председател на Държавната агенция „Национална сигурност“ (ДАНС)“.

Що се отнася до зачестилите тежки криминални престъпления в страната, вътрешният министър Калин Стоянов заяви категорично, че няма гангстерска война.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече