Business is booming.

Фирмата на задържания за шпионаж Орлин Русев работила с най-издирвания човек в Германия

0

- Advertisement -

Компанията на единия от задържаните за шпионаж – Орлин Русев, е предоставяла специално оборудване за наблюдение на Ян Марсалек – най-издирваният човек в Германия, който стои зад една от най-големите финансови измами в държавата, предава NOVA.

През годините станаха известни и връзките на Марсалек с руските тайни служби. Той е бил високопоставен мениджър в компанията за безконтактни плащания Wirecard, която се срива през 2020 г. 

Ян Марсалек се оказва в центъра на схема, чрез която са откраднати близо 2 милиарда долара. Тогава Марсалек предприема бягство с частен самолет, който каца в Минск. Смята се, че оттам е отведен от руското външно разузнаване в Москва.

Комуникацията между Марсалек и Русев започва през 2015 г., когато двамата разменят редица имейли. Заподозреният за шпионаж в полза на Русия е . В схемата е участвал и руски гражданин.

Според доклад на Dossier Center българинът му е осигурил телeфон, който е имал специална защита от следене и е използвал комуникационния протокол SS7.

Заради тази комуникация германските издания припомниха заглавия в руски вестник от преди две години, които гласят: „Не виждаме края, а началото на една огромна шпионска история“.

За Орлин Русев има информация, че е правел бизнес сделки в Русия. Той се премества във Великобритания през 2009 г. и три години работи в сферата на финансовите услуги, съобщи няколко дни по-рано Би Би Си.

Според предоставените от него данни в LinkedIn на по-късен етап е притежавал бизнес, занимаващ се с разузнаване, което включва прихващане на комуникации или електронни сигнали.

Русев също заявява, че някога е бил съветник в Българското министерство на енергетиката.

Посланикът ни във Великобритания Марин Райков съобщи, че тримата обвиняеми са в три различни затвора на Острова, като се знае точно кои са затворите, както и затворническите им номера.

Оставете отговор

Вашият електронен адрес няма да бъде публикуван.

Този уебсайт използва бисквитки за да подобри вашето пребиваване на него. Приемам Научете повече